Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.
Monitorul Oficial nr. 830/2010: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108 din 6 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
(OUG nr. 108/2010)
Publicat in Monitorul Oficial 830 din 10 decembrie 2010 (M. Of. 830/2010)
Avand in vedere persistenta efectelor crizei economico-financiare asupra pietei muncii din Romania, care determina in continuare mentinerea la un nivel mai scazut a veniturilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, caz in care, in situatia stabilirii unui nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata mai ridicat decat cel din 2010, s-ar crea dificultati imediate in asigurarea resurselor pentru programele finantate din acest buget, tinand seama de necesitatea protectiei drepturilor somerilor, in sensul asigurarii furnizarii efective a drepturilor conferite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contracararea situatiei in care ridicarea pragului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2011 ar conduce la imposibilitatea furnizarii lor, si luand in considerare multiplele recomandari ale organizatiilor financiare internationale referitoare la mentinerea preocuparilor pentru reducerea somajului, in vederea activizarii beneficiarilor de indemnizatie de somaj si a responsabilizarii lor cu privire la ocuparea unui loc de munca, tinand cont de necesitatea urgentarii stabilirii elementelor de fundamentare a bugetului asigurarilor pentru somaj pentru anul 2011 astfel incat sa fie aprobat de Guvern, intrucat cele mentionate mai sus vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare, ce nu sufera amanare, se impune adoptarea de masuri imediate pentru reglementarea unor masuri de natura a proteja drepturile somerilor, dar si de a asigura sustenabilitatea bugetului asigurarilor pentru somaj.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 5, punctul IX se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„IX. Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, denumit in continuare indicator social de referinta, reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de
persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.”
2. La articolul 33, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu urmatorul cuprins:
„(3) Cheltuielile cu transmiterea catre beneficiari a drepturilor prevazute la art. 43, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, se stabilesc astfel:
a) prin stabilirea unui tarif pentru un talon de plata, in situatia in care plata se efectueaza la domiciliul beneficiarilor din Romania;
b) prin aplicarea unui procent asupra sumelor platite, in situatia in care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor;
c) prin stabilirea unui comision bancar, negociabil, in situatia in care plata drepturilor se face in cont curent sau in cont de card.
(4) Procentul prevazut la alin. (3) lit. b) se stabileste astfel incat cheltuielile totale de transmitere sa nu depaseasca 1% din valoarea totala a sumelor platite.
(5) Comisionul bancar prevazut la alin. (3) lit. c) se stabileste astfel incat cheltuielile totale de transmitere sa nu depaseasca 0,15% din valoarea totala a sumelor platite.”
3. La articolul 39 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;”.
4. La articolul 40, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 40. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.”
5. La articolul 42, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 42. - (1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.”
6. La articolul 44, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;”.
7. La articolul 73 indice 1 , alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.”
8. Articolul 127 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 127. - (1) Indemnizatia de somaj si celelalte drepturi stabilite prin prezenta lege, cu exceptia celor prevazute la art. 72-75 si 80, se reactualizeaza ori de cate ori se modifica valoarea indicatorului social de referinta.
(2) Valoarea indicatorului social de referinta se poate modifica prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior.”
Art. II. - (1) Persoanele al caror drept la indemnizatie de somaj a fost stabilit inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de acest drept in cuantumul aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Persoanele pentru care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata indemnizatiei de somaj este suspendata in conditiile legii si repunerea in plata a acestui drept se realizeaza ulterior acestei date beneficiaza de dreptul la indemnizatie de somaj in cuantumul stabilit si, dupa caz, recalculat pana la data suspendarii platii acestui drept.
Art. III. - (1) Prevederile art. I si II se aplica de la data de 1 ianuarie 2011.
(2) Pana la data prevazuta la alin. (1), Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va modifica in mod corespunzator actele normative elaborate in vederea aplicarii Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si le va supune spre aprobare Guvernului dupa aceasta data.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Ioan Nelu Botis
Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu