Inspectorii de munca devin Dumnezeul firmelor din Romania

16 Noiembrie 2010
16 Noiembrie 2010
inspectia munciiamenzi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

V-am prezentat zilele trecute proiect de lege propus de Ministerului Muncii pentru modificarea Legii Inspectiei Muncii. Practic, acest proiect de lege aduce puteri cat se poate de mari inspectorului de munca, abilitat sa dea amenzi chiar si pe intreg teritorul tarii.

Astfel, Ministerul Munciui propune ca inspectorul de munca sa devina functionar public cu statut special, sa dea amenzi mai mari si sa fie protejat de patronii recalcitranti.

Inspectorii de munca ar putea fi incadrati ca functionari publici cu statut special, asemenea politistilor si militarilor, iar Inspectia Muncii ar putea deveni autoritate de stat, finantata integral de la buget, daca Guvernul va aproba proiectul de lege pus in dezbatere de Ministerul Muncii.

Mai mult, documentul prevede ca inspectorii vor avea atributii largite, pentru a combate munca la negru si ilegalitatile firmelor romanesti, mergand pana la “suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare” ori “aplicarea de sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu”, in calitate de autoritate de stat. Vor avea inclusiv atributii de supraveghere a pietei, pentru a controla si restrictiona comercializarea produselor neconforme.

In plus, angajatorii care impiedica inspectorii de munca sa isi desfasoare controalele vor plati amenzi mai mari decat in prezent. Cuantumul amenzilor contraventionale pentru incomodarea controalelor Inspectiei Muncii a fost majorat cu 500 de lei, angajatorii urmand sa fie sanctionati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Conform art. 16 din proiect, functia de inspector de munca va putea fi ocupata de persoane cu studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, stiinte juridice, stiinte economice, sau in specializarile: sociologie, psihologie, medicina, administratie publica si stiinte politice.

Potrivit proiectului de lege, inspectorul general de stat si inspectorii generali de stat adjuncti vor avea, pe langa atributiile de conducere, si atributii de control, pe care si le vor putea exercita pe intreg teritoriul tarii.

Aceeasi prevedere este valabila si pentru inspectorii de munca, care vor avea dreptul de a desfasura activitatea de control pe tot teritoriul tarii, indiferent de locul de munca in care isi desfasoara activitatea in mod curent, in baza unei decizii emise de inspectorul general de stat.

CLICK AICI PENTRU PROIECTUL DE LEGE

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]