Concediul de acomodare poate fi acordat pentru o perioada de un an, salariatilor care adopta copii, cu scopul de a le acorda acestora perioada necesara de a se obisnui cu micutii adoptati.
Salariatii pot beneficia asadar de concediu de acomodare la cerere, dar si de o indemnizatie lunara.Drepturi vor fi stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
Concediul de acomodare si indemnizatia aferenta sunt reglementate de Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, precum si a altor acte normative, ce a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283 din 14 aprilie si intra in vigoare pe 12 august.
"Pe perioada concediului (...), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (...), a contributiei (...), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", se arata in Legea nr. 57/2016.
Cererea pentru solicitarea concediului de acomodare trebuie insotita de:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Concedierea perfect legala
- certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
- documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
- dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
Atentie! Nu doar salariatii vor avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.
Indemnizatia pentru concediul de acomodare va fi in cuantum de 3,4 ISR. In prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, de unde deducem ca indemnizatia lunara va fi de 1.700 de lei.