Oficial: Pensia anticipata partiala se va calcula in functie de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet

pensie anticipata partialalegea 142/2016legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea nr.142/2016 pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din data de 14 iulie 2016.

Incepand din momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 142/2016, se modifica modul de calculare a cuantumului pensiei anticipate, astfel incat persoanele indreptatite vor beenficia de un cuantum mai mare al pensiei anticipate partiale.

Asa cum stiti, pensia anticipata partiala se acorda persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, si celor care au depasit stagiul complet cu pana la 8 ani, cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

Dar, daca pana acum cuantumul pensiei se diminua cu procentul fix de 0,75% pentru fiecare luna de participare, din momentul intrarii in vigoare a Legii 142/2016, diminuarea se va face cu procente diferite, in functie de durata anilor munciti in plus fata de stagiul complet prevazut de lege.

Concret, Legea nr.142/2016 modifica 3 dintre articolele Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

I. Modificarea Articolului 6


Anumite categorii de persoane care nu sunt integrate in sistemul public de pensii se vor putea asigura in acest sistem, pe baza unui contract de asigurare sociala.

Conform Legii nr.142/2016, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:

"Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat."

>>>Mai multe informatii aici>>>

II. Modificarea Articolului 60


Legea nr/142/2016 instituie posibilitatea valorificarii fractiunilor de an de stagiu de cotizare realizate in grupa I si/sau conditii speciale de munca, pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b) din lege.

Acestea vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a).

>>>Informatii suplimentare cu privire la grupele de munca>>>

Practic, stagiul de cotizare se va calcula prin cumularea fractiunilor de stagii de cotizare realizate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Astfel, persoanele cu mai putin de 2 ani in grupa I de munca si/sau in conditii speciale vor putea beneficia, de acum incolo, de reducerea varstei de pensionare.

Potrivit modificarii Articolului 60,
"Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)."

Varstele de pensionare reduse conform prevederilor at. 60, alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati.

Atentie la faptul ca reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si reducerile varstelor prevazute in alte acte normative, pot fi cumulate, atat timp cat nu se depaseste o reducere totala de 13 ani.

III. Modificarea Articolului 65


Cea mai importanta modificare vizeaza modul de calculare a pensiei anticipate partiale.

Astfel, daca pana acum, diminuarea cuantumului se facea printr-un procent fix de 0,75%  pentru fiecare luna de participare, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 142/2016, diminuarea se va face diferentiat, in raport cu perioada de cotizare realizata peste stagiul standard complet.

Concret, din momentul intrarii in vigoare a Legii nr.142/2016, cuantumul pensiei anticipate partiale va fi stabilit in functie de numarul de ani munciti in plus fata de stagiul complet, prevazut de lege.

Astfel, diminuarea cuantumului pensiei anticipate partiale se va realiza cu procentaje diferite, in functie de  perioada cotizare realizata in plus fata de stagiul complet, dupa cum urmeaza:

- pana la 1 an : 0,50
- peste 1 an: 0,45
- peste 2 ani: 0,40
- peste 3 ani: 0,35
- peste 4 ani: 0,30
- peste 5 ani: 0,25
- peste 6 ani: 0, 20

- peste 7 si 8 ani: 0,15

De asemenea, modificarea alin. (5) vizeaza extinderea categoriei de persoane care beenficiaza de reducerea varstei standard de pensionare fara penalitati.

Astfel, persoanele care au locuit o perioada de cel putin 30 ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor,clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate beneficiaza de o reducere cu 2 ani a varstei de pensionare.

Persoanele vizate de modificarea alin. (5) sunt cele care locuiesc in Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures sau pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.

Va reamintim ca prevederile Legii nr.142/2016 se vor aplica la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv incepand cu data de 17 iulie 2016. Prevederile nu se aplica retroactiv.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipata partialalegea 142/2016legea pensiilor

Data aparitiei: 15 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Oficial: Pensia anticipata partiala se va calcula in functie de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet Nota: 4.04 din 5 - 107 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]