legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Oficial: Pensia anticipata partiala se va calcula in functie de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet

pensie anticipata partialalegea 142/2016legea pensiilor
Legea nr.142/2016 pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din data de 14 iulie 2016.

Incepand din momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 142/2016, se modifica modul de calculare a cuantumului pensiei anticipate, astfel incat persoanele indreptatite vor beenficia de un cuantum mai mare al pensiei anticipate partiale.

Asa cum stiti, pensia anticipata partiala se acorda persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, si celor care au depasit stagiul complet cu pana la 8 ani, cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

Dar, daca pana acum cuantumul pensiei se diminua cu procentul fix de 0,75% pentru fiecare luna de participare, din momentul intrarii in vigoare a Legii 142/2016, diminuarea se va face cu procente diferite, in functie de durata anilor munciti in plus fata de stagiul complet prevazut de lege.

Concret, Legea nr.142/2016 modifica 3 dintre articolele Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

I. Modificarea Articolului 6


Anumite categorii de persoane care nu sunt integrate in sistemul public de pensii se vor putea asigura in acest sistem, pe baza unui contract de asigurare sociala.

Conform Legii nr.142/2016, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:

"Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat."

>>>Mai multe informatii aici>>>

II. Modificarea Articolului 60


Legea nr/142/2016 instituie posibilitatea valorificarii fractiunilor de an de stagiu de cotizare realizate in grupa I si/sau conditii speciale de munca, pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b) din lege.

Acestea vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a).

>>>Informatii suplimentare cu privire la grupele de munca>>>

Practic, stagiul de cotizare se va calcula prin cumularea fractiunilor de stagii de cotizare realizate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Astfel, persoanele cu mai putin de 2 ani in grupa I de munca si/sau in conditii speciale vor putea beneficia, de acum incolo, de reducerea varstei de pensionare.

Potrivit modificarii Articolului 60,
"Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)."

Varstele de pensionare reduse conform prevederilor at. 60, alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati.

Atentie la faptul ca reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si reducerile varstelor prevazute in alte acte normative, pot fi cumulate, atat timp cat nu se depaseste o reducere totala de 13 ani.

III. Modificarea Articolului 65


Cea mai importanta modificare vizeaza modul de calculare a pensiei anticipate partiale.

Astfel, daca pana acum, diminuarea cuantumului se facea printr-un procent fix de 0,75%  pentru fiecare luna de participare, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 142/2016, diminuarea se va face diferentiat, in raport cu perioada de cotizare realizata peste stagiul standard complet.

Concret, din momentul intrarii in vigoare a Legii nr.142/2016, cuantumul pensiei anticipate partiale va fi stabilit in functie de numarul de ani munciti in plus fata de stagiul complet, prevazut de lege.

Astfel, diminuarea cuantumului pensiei anticipate partiale se va realiza cu procentaje diferite, in functie de  perioada cotizare realizata in plus fata de stagiul complet, dupa cum urmeaza:

- pana la 1 an : 0,50
- peste 1 an: 0,45
- peste 2 ani: 0,40
- peste 3 ani: 0,35
- peste 4 ani: 0,30
- peste 5 ani: 0,25
- peste 6 ani: 0, 20

- peste 7 si 8 ani: 0,15

De asemenea, modificarea alin. (5) vizeaza extinderea categoriei de persoane care beenficiaza de reducerea varstei standard de pensionare fara penalitati.

Astfel, persoanele care au locuit o perioada de cel putin 30 ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor,clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate beneficiaza de o reducere cu 2 ani a varstei de pensionare.

Persoanele vizate de modificarea alin. (5) sunt cele care locuiesc in Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures sau pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.

Va reamintim ca prevederile Legii nr.142/2016 se vor aplica la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv incepand cu data de 17 iulie 2016. Prevederile nu se aplica retroactiv.de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipata partialalegea 142/2016legea pensiilor

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Oficial: Pensia anticipata partiala se va calcula in functie de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet Nota: 4.04 din 5 - 107 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (7)


fiscutean ioan
14-Sep-2017

Logic ar fi ca si armata sa fie inclusa in calculul pensiei anticipate. Am trimis o petitie catre mai multe institutii inclusiv la d-na ministru Olguta Vasilescu si d-nul A . Randunica dar raspunsul lor nu a venit inca desi a trecut ceva vreme. gasiti petitia si va rog sa o analizati si vota daca sunteti de acord cu ea. https://www.petitieonline.com/legea_ pensiei_anticipate_sa_ia_in_ calcul_perioada_stagiului_ militar#form Va multumesc

Maltopol Georgeta
12-Feb-2017

Buna seara, Sunt pensionat partial anticipat.M-am nascut in 9 nov. 1958 si am 36 de ani vechime in munca.Pensionarea anticipata partial in urma cu un 10 luni a adus si penalizarea de 45% pana la implinirea varstei.Stiu ca incepand cu iulie penalizarea este ponderata cu anii lucrati efectivrespectiv, penalizarea scade.Am inteles ca au aparut midificari legate de cei 8 ani lucrati peste 30, adica acestia s-ar fi redus si implicit si penalizarea.Nu stiu daca este adevarat si va rog sa-mi raspundeti.In conditiile in care am 36 ani vechime in munca si sunt nascuta in 1958 pot sa beneficiez de vreo clementa in ceea ce priveste penalizarea de 45%?As putea beneficia de pensia intreaga?Cu multumiri, Georgeta Maltopol, Bucuresti.Pot sa ma inscriu undeva in audientala sectorul 2 , pe Tei este imposibil sa am un dialog cu functionarele de acolo

Marinel Bolboceanu
28-Iul-2016

Si cu cei care au cerut pensie anticipata cu un an , au fost penalizati pt. un an , dar primesc pensie doar 7 sapte luni pt. ca deciziile de pensionare au fost luate cu 45 zile nu cum prevede legea in 45 de zile intarzire , si comunicarea catre angajator adeciziei , cu alta intarziere de 30 zile un total de 130 zile , pe motiv ca n-au avut bani de plicuri , cum ramane ? Asata se INTAMPLA la Prahova ! Va face cineva dreptate ? Cu justitia nu se poate ! De ce?

Pavelescu Roxana
28-Iul-2016

Ma-am nascut la 16.08.1060. Lucrez din 23.02.1980, din care in perioada 01.01.1081 pana in 01.03.1994 am fost incadrata in grupa II de munca. Ma-ar interesa daca pot iesi la pensie in conditiile noii legi. si daca da ce procent de penalizare s-ar aplica la pensie.

Parvu Constantin
20-Iul-2016

Sunt pansionar din anul 2014/octombrie/08, cu pensie anticipata partiala. Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez si eu de prevederile leg. 142/2016 incepand cu data intrarii in vigoare a legii respectiv 17.iul.2016. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea alimentatiei de protectie salariatilor care presteaza activitatea in regim de telemuncaIntrebare: Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Incetare detasare anterior termenului stabilit initial. ConditiiIntrebare: In ce conditii angajatorul cedent ii poate inceta detasarea unui salariat care a fost detasat pe o perioada de 1 an, inainte de expirarea acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]