Potrivit art. 23 lit. c) pct. ii) din Legea 1/2011, invatamantul secundar superior cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica.
"In cazul unui angajat minor, care nu are finalizat liceul, poate avea functia de ajutor programator, sau trebuie incadrat ca muncitor necalificat?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Chiar daca in ceea ce priveste angajarea, legiuitorul nu prevede in mod expres actul de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii, practica inspectoratelor teritoriale de munca a statuat ca pentru inregistrarea contractelor individuale de munca era nevoie de diploma de bacalaureat pentru angajarea in ocupatii ce presupuneau indeplinirea conditiei studiilor medii. De altfel, diploma de bacalaureat va completa actele din dosarul personal al salariatului, putand face obiect al controlului inspectorilor de munca.
Conform art. 77 alin. (1) din Legea 1/2011, absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Avand in vedere ca pentru codul COR 351201 Programator ajutor sunt solicitate studii medii sau postliceale, apreciem ca persoana in cauza poate ocupa respectiva functie numai daca indeplineste conditiile de studii, in caz contrar putand fi angajat pe o ocupatie aferenta muncitorilor necalificati.
sursa: PortalCodulMuncii