Va reamintim ca art. 7 alin. (1) din H.G. nr. 905/2017 precizeaza foarte clar ca “angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.”
Iar refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca dosarul personal al salariatului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. b) din aceeasi H.G.).
- Ce este, asadar, acest dosar?
- Ce documente trebuie sa cuprinda?
- De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
- Cum va protejati de amenzile foarte dure?
Aflati raspunsurile la aceste intrebari din ghidul practic:
Dosarul personal al salariatului,
detalii aici >>>
Produsul este disponibil si online, unde il puteti vizualiza oricand dupa ce il achitati.
Rentrop & Straton pune la dispozitia clientilor platforma www.rsonline.ro, unde veti regasi toate produsele achizitionate de la noi.
Tot ce trebuie sa faceti este sa achitati produsul si...il puteti consulta si online imediat!
Un lucru esential de stiut despre dosarul personal al salariatului!
Acesta “documenteaza” practic viata angajatului in firma dvs. Orice act care are legatura cu angajatul, indiferent ca este CV, fisa de instruire
SSM sau o convocare pentru o
cercetare disciplinara, trebuie sa se regaseasca in acest dosar – intocmit in forma ceruta de lege.
De ce sunt inspectorii ITM interesati de acest dosar?
Inspectorii ITM urmaresc toate aceste documente deoarece ele certifica legalitatea si corectitudinea completarilor si mentiunilor pe care le faceti in Registrul general de evidenta a salariatilor (conform art. 7 alin. (2) din H.G. nr. 905/2017). In acest sens, este foarte important ca modificarile si actualizarile din dosarul personal sa se reflecte si in Registru (REVISAL).
Avantajul pe care vi-l aduce ghidul nostru!
Ghidul pe care vi-l propunem va ofera explicatii amanuntite despre fiecare act din dosarul personal al salariatului si – foarte important! – va furnizeaza modele gata redactate ale acestor acte, in conformitate perfecta cu prevederile legale si cu pretentiile inspectorilor ITM. Acestia nu vor avea pur si simplu de ce sa se lege.
Da, vreau sa comand >>>
Nu pierdeti din vedere acest aspect!
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. Si toate aceste acte trebuie sa se regaseasca in dosaul personal al salariatului!
Dosarul personal al salariatului va ajuta si intr-un alt fel, mai subtil!
Actele din acest dosar va sunt utile nu numai in cazul unui control ITM, ci si in situatii de zi cu zi, legate de activitatea dvs. de manager HR. Practic, in orice problema ce priveste un anumit salariat, dosarul personal poate oferi solutia sau macar un ajutor consistent. Trebuie doar sa-l rasfoiti.
Ca sa dam doar doua exemple:
- copia dupa cartea de identitate certifica adresa de domiciliu a angajatului, aspect foarte important atunci cand trebuie sa i se transmita acestuia, in scris, instiintari/decizii referitoare la activitatea sa in firma – cum este cazul deciziei de sanctionare disciplinara (conform art. 252 alin. (4) din Codul muncii).
- certificatul de casatorie este documentul care atesta ca este vorba despre una si aceeasi persoana in cazul in care a aparut o modificare a starii civile a angajatului, iar diplomele/certificatele de calificare profesionala au fost obtinute de angajat sub un alt nume.
In ghidul
Dosarul personal al salariatului sunt furnizate numeroase asemenea
exemple de situatii in care actele din dosar sunt nu numai utile, ci chiar esentiale in activitatea dvs. de manager HR,
Comandati
ACUM ghidul si stati linistit ori de cate ori aveti un control ITM,
detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<