Am adresat aceasta intrebare specialistilor PortalCodulMuncii.ro. Iata raspunsul acestora:
"Astfel cum reglementeaza alin. (2) din art. 4 al Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, durata zilnica a activitatii unui zilier minor nu poate depasi 6 ore, nu poate lucra in timpul noptii si chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, zilierul minor va fi remunerat cu salariul de baza minim brut pe tara.
Potrivit alin. (1) al art. 4 durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor Legii 52/2011 este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Asadar, daca activitatea ce urmeaza a fi prestata pentru o zi de un zilier este de 3 ore acesta va fi platit pentru 8 ore."
Ce trebuie sa stim despre plata zilierilor:
1. Plata zilierilor se realizeaza la finalul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in registru de catre zilieri si de catre beneficiar.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
2. Plata zilierilor se poate efectua si la finalul saptamanii sau la finalul perioadei de desfasurare a activitatii.
Acest lucru este posibil daca intre zilieri si beneficiari se intocmeste un acord exprimat in scris de catre ambele parti. Acordul se exprima in prima zi in care zilierul incepe activitatea la beneficiar.
Ce contributii sociale obligatorii datoreaza zilierii si angajatorii zilierilor?
Veniturile pe care zilierii le realizeaza sub forma de remuneratie zilnica reprezinta un venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.
Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 - Creante fiscale - randul 01, cod 602, Impozit pe veniturile din salarii", cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.
Tot ce trebuie sa stiti despre lucrul cu zilierii aflati aici.