Specialistii PortalCodulMuncii.ro afirma ca potrivit legislatiei in domeniul educatiei nationale invatamantul obligatoriu debuteaza cu invatamantul primar si cel gimnazial, reprezentat de clasele I-VIII, si se continua cu invatamantul secundar superior, pana la clasa a X-a inclusiv, tot astfel si ocupatiile din codul COR au reglementat ca nivel de baza, pentru ocupatiile aferente muncitorilor necalificati, nivelul de instruire 1, reprezentat de studiile generale, respectiv clasele I-VIII.
"In speta de fata este vorba despre angajarea unei persoane in functia de muncitor necalificat, ocupatie care nu necesita calificare si care este prevazuta in grupa majora 9. Conform definitiei COR, muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil, pentru care sunt necesare studiile generale.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Mai mult, acestia atrag atentia asupra prevederilor art. 4 din HG 1352/2010. Conform acestor dispozitii, Clasificarea Ocupatiilor din Romania se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei, apreciem ca la angajare persoanele selectate trebuie sa faca dovada detinerii studiilor cerute de lege, in cazul de fata a studiilor generale.
" Acest lucru este cerut de lege pentru a descuraja abandonul scolar si pentru a promova participarea la obtinerea unei pregatiri in sistem formal.
Acest lucru este necesar si pentru incheierea valabila a unui contract individual de munca, fiind necesar ca persoana selectata sa stie sa citeasca si sa scrie, pentru a putea intelege si semna atat contractul individual de munca, cat si atributiile si sarcinile ce ii revin conform fisei postului, apreciem ca este necesar ca persoana in cauza sa detina cel putin studii generale.", mentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Acestia precizeaza faptul ca dreptul la munca nu poate fi ingradit si apreciaza ca angajarea persoanei se poate realiza intr-o prima faza si fara depunerea documentelor care sa ii ateste detinerea acestor studii. Este necesara doar depunerea documentelor care atesta starea civila, cazierul judiciar sau experienta si vechimea in munca, tinand cont ca, de regula, actele de studii sunt solicitate pentru acele ocupatii care necesita o anumita calificare, urmand ca ulterior, la finalizarea studiilor, persoana in cauza sa completeze în mod corespunzator actele care atesta studiile absolvite.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro