Bonusurile salariale se acorda doar salariatilor care nu comit abateri disciplinare?

abateri disciplinaresanctiuni disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Avem o politica foarte moderna de management. Suntem deosebit cu angajatii nostri merituosi. In mod constant le oferim bonusuri. Fie ca sunt bonusuri in bani sau sub forma de excursii, carti scumpe sau diverse gadget-uri, nu omitem ocazia de a le arata cat sunt de importanti pentru noi.

Avem o singura intrebare. Vrem sa stim daca putem sa mentionam intr-un act conditiile de acordare. Spre exemplu, noi consideram esential sa nu acordam bonusuri in cazul angajatilor care au comis abateri disciplinare. Vrem sa stim unde se poate stipula acest lucru. Vrem sa stim daca decizia noastra de a nu acorda bonus poate fi atacata in instanta."

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

In mod concret, acordarea anumitor bonusuri suplimentare salariatilor ar putea fi realizata, in conditiile legii, ale contractului colectiv/individual de munca si ale Regulamentului intern.

In consecinta, apreciem ca aceste elemente ar trebui cuprinse in Regulamentul intern si aduse la cunostinta salariatilor.

Mai mult, aceasta sanctiune in masura in care se doreste a constitui sanctiune disciplinara, apreciem ca ar trebui inclusa in egala masura la capitolul aferent cercetarii disciplinare din Regulamentul intern al unitatii.

Consideram ca politica salariala a companiei este de competenta exclusiva a angajatorului, care, pe baza unor criterii si in functie de performantele salariale poate acorda, chiar in mod diferentiat, diferite bonificatii salariale.  

Atentie totusi la faptul ca aceasta categorie de drepturi trebuie sa faca obiectul informarii salariatului si sa fie acordate cu respectarea unor conditii aduse la cunostinta acestora.

Asadar, acest lucru este posibil si poate face obiectul negocierii contractului individual de munca, fiind inclusa o clauza in acest sens in cuprinsul acestuia.

De asemenea, apreciem ca, in mod corelativ, salariatul este indreptatit la respectiva bonificatie salariala numai in masura in care respecta conditiile negociate pentru acordarea acesteia.

In acest context, apreciem ca si in situatia in care, salariatul este sanctionat disciplinar, cu respectarea procedurii cercetarii disciplinare prevazuta de Codul muncii si de Regulamentul intern, acesta ar putea fi sanctionat inclusiv prin neacordarea bonificatiilor salariale.


In toate situatiile, legea acorda salariatului dreptul de a contesta decizia angajatorului, urmand ca instanta judecatoreasca sa decida de la caz la caz daca masura luat a avut caracter abuziv.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaresanctiuni disciplinare

Data aparitiei: 02 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bonusurile salariale se acorda doar salariatilor care nu comit abateri disciplinare? Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]