Hartuirea psihologica Ce este mobbing-ul, cine il practica si de ce?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Octombrie 2014
21 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
mobbinghartuire psihologica la locul de muncamobbing la locul de muncace este mobbingul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Hartuirea psihologica sistematica a angajatilor la locul de munca, supranumita si mobbing, a ajuns unul dintre cele mai discutate fenomene in societatea romaneasca datorita incidentei crescute, dar si din cauza faptului ca oficial acest fenomen nu exista si deci nu poate fi combatut in mod direct.

Atentie la faptul ca mobbing-ul este denumirea consacrata in tarile vestice pentru fenomenul de hartuire psihica a angajatilor la serviciu, conform Ghidul Managerul HR.

In stransa legatura cu fenomenul de discriminare vom vedea ca mobbing-ul se refera totusi la un segment ingust al tipurilor de discriminare, insa ca incidenta este mult disproportionat fata de alte tipuri de discriminare, el aparand dupa ultimele studii, ca hartuire la locul de munca, cel putin o data in viata unuia din fiecare patru angajati.

Foarte asemanator cu bullying-ul si uneori confundat cu acesta, mobbing-ul se refera la actele de hartuire psihologica a unui angajat sau angajate de catre un grup de persoane de la locul de munca.

Practic, persoana hartuita poate fi tinta umilintelor, batjocurii, marginalizarii sau stigmatizarii de catre colegi, sefi, fara ca aceste comportamente sa fie necesar a fi toate manifestate.

Adeseori mobbing-ul se manifesta si prin manifestarea unor atitudini vadit ostile, denigrarii sau subminarii pozitiei angajatului prin diverse gesturi sau comentarii rautacioase la adresa acestuia sau acesteia.

De multe ori, simpla ridicare a tonului poate deranja, ce sa mai vorbim de adresarea de cuvinte jignitoare sau tipete, comportamente care in cazurile extreme pot fi atacate si sanctionate in instanta.

Sursa: Ghidul Managerul HR



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]