Hartuirea psihologica Ce este mobbing-ul, cine il practica si de ce?

mobbinghartuire psihologica la locul de muncamobbing la locul de muncace este mobbingul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Hartuirea psihologica sistematica a angajatilor la locul de munca, supranumita si mobbing, a ajuns unul dintre cele mai discutate fenomene in societatea romaneasca datorita incidentei crescute, dar si din cauza faptului ca oficial acest fenomen nu exista si deci nu poate fi combatut in mod direct.

Atentie la faptul ca mobbing-ul este denumirea consacrata in tarile vestice pentru fenomenul de hartuire psihica a angajatilor la serviciu, conform Ghidul Managerul HR.

In stransa legatura cu fenomenul de discriminare vom vedea ca mobbing-ul se refera totusi la un segment ingust al tipurilor de discriminare, insa ca incidenta este mult disproportionat fata de alte tipuri de discriminare, el aparand dupa ultimele studii, ca hartuire la locul de munca, cel putin o data in viata unuia din fiecare patru angajati.

Foarte asemanator cu bullying-ul si uneori confundat cu acesta, mobbing-ul se refera la actele de hartuire psihologica a unui angajat sau angajate de catre un grup de persoane de la locul de munca.

Practic, persoana hartuita poate fi tinta umilintelor, batjocurii, marginalizarii sau stigmatizarii de catre colegi, sefi, fara ca aceste comportamente sa fie necesar a fi toate manifestate.

Adeseori mobbing-ul se manifesta si prin manifestarea unor atitudini vadit ostile, denigrarii sau subminarii pozitiei angajatului prin diverse gesturi sau comentarii rautacioase la adresa acestuia sau acesteia.

De multe ori, simpla ridicare a tonului poate deranja, ce sa mai vorbim de adresarea de cuvinte jignitoare sau tipete, comportamente care in cazurile extreme pot fi atacate si sanctionate in instanta.

Sursa: Ghidul Managerul HR

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mobbinghartuire psihologica la locul de muncamobbing la locul de muncace este mobbingul

Data aparitiei: 21 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Hartuirea psihologica Ce este mobbing-ul, cine il practica si de ce? Nota: 4.39 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]