Bullying. Strategii de aparare

bullyingabsenteism la locul de muncacaracteristicile organizationalestrategii de aparare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bullying se defineste ca fiind un comportament agresiv, repetat, care implica un dezechilibru real al puterii sau doar perceput ca atare, cu scopul de a detine controlul asupra celui agresat sau asupra unei situatii in care sunt implicati impreuna actorii acestui act, dar in detrimentul celui agresat. Poreclirea, comentarii nepotrivite privind sexualitatea, barfele, insusirea unor lucruri ale persoanei fara a-i solicita acordul, gesturi nepoliticoase facute cu intentie sunt toate acte ale bullying-ului, daca sunt realizate cu intentia agresivitatii, repetat si pentru a dezechilibra puterea.

Angajatii care cel putin o data pe saptamana se confrunta cu aceasta forma de agresiune se pare ca manifesta mai des absenteism la locul de munca. Astfel, acesti angajati evita o noua forma de agresiune din partea colegilor sau a sefilor. Ei ajung sa nu-si mai doreasca sa vina la locul de munca. Poate chiar inconstient dezvolta aceasta forma de aparare in fata atitudinii de bullying. Ei sunt mai predispusi la boli si afectiuni somatice decat ceilalti angajati.

Se pare ca acesti angajati care se confrunta cu aceasta forma de agresiune dezvolta ca strategie de aparare cooperarea, negarea, o atitudine proactiva in fata problemelor despre care ei cred ca duc la aparitia bullying-ului, evitarea.

Ai spune ca este benefica agresiunea, daca are aceste efecte, nu?
Ei bine, ele sunt efecte de aparare. Faptul ca bullying-ul este constant si repetat, chiar daca este rar, el va duce la slabirea rezistentei celui asupra caruia se rasfrange. In timp ce el isi formuleaza si aplica strategiile de aparare, corpul sau consuma energia necesara plasticitatii neuronilor. Acestia nu rezista la nesfarsit sub presiune.

Se pare ca doar o singura bacterie rezista sub presiune pe Pamant, din cate forme de viata extrema se cunosc pana acum.

Astfel ca presiunea la care este supus angajatul cand se apara duce la scaderea sistemului imunitar. Astfel se ajunge la o stare de sanatate precara, absenteism si concedii medicale.

Cum nimic nu se poate intampla altfel decat exprima managementul caruia nu-i scapa nimic, daca are cultura proactiva, asa nici bullying-ul nu se poate exersa in organizatia in care caracteristicile organizationale si de leadership sunt pozitive.

Printre strategiile de dezvoltare si imbunatatire a calitatii vietii profesionale se gasesc dezvoltarea politicilor organizationale, supravegherea pro-activa a statusului angajatilor – caci munca sustinuta si productiva este un indicator al unei vieti emotionale echilibrate, ceea ce inseamna ca bullying se gaseste foarte rar in organizatia aceasta sau efectele pot fi anulate. De asemenea, sesiunile de coaching, training, psihoterapie, managementul performantei, un sistem performant de recompense pot seta standarde de cooperare si pot duce la dezvoltarea unui comportament suportiv la locul de munca. Iar impreuna ele formeaza o strategie organizationala prin care bullying-ul si mobbing-ul sunt indepartate si se incurajeaza intoleranta lor.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Carmen Dolores Gosa


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bullyingabsenteism la locul de muncacaracteristicile organizationalestrategii de aparare

Data aparitiei: 05 Septembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bullying. Strategii de aparare Nota: 3 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Bullying. Strategii de aparare

Mai multe articole despre absenteism la locul de munca

ARTICOLE SIMILARE

Bullying. Strategii de aparare

Mai multe articole despre caracteristicile organizationale

ARTICOLE SIMILARE

Bullying. STRATEGII DE APARARE

Mai multe articole despre strategii de aparare
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]