Somajul record din zona euro omite cateva milioane de oameni care au renuntat sa isi mai caute un loc de munca, anunta Mediafax. Intr-adevar, milioane de oameni din zona euro au renuntat sa isi mai caute locuri de munca, factorii decisivi pentru adoptarea acestei decizii fiind clari: salariile prea mici, sarcini necorespunzatoare pentru pregatirea loc, ofertele de munca sunt putine si slabe, conditiile de munca sunt nemultumitoare, beneficiile salariale sunt slabe si nici oportunitatile de dezvoltare nu sunt prea atragatoare.
Evident, gurile rele vor spune ca pe asa vremuri, orice loc de munca este binevenit. Dar ce faci atunci cand ai facultate si te-ai pregatit ani la rand pentru o pozitie pe care nu ti-o va oferi nimeni. In schimb, poti sa devii portar sau bodyguard la supermarket, sa asezi marfa pe rafturi sau sa imparti fluturasi pe strada. Frustrare... asta este tot.
Potrivit unei analize Bloomberg, milioane de oameni din zona euro nu isi mai cauta loc de munca si ingroasa randurile somerilor, fara sa apara in statisticile oficiale. Daca am adauga aceste cifre peste statisticile actuale, somajul record deja existent ar deveni o cifra insuportabil de rostit.
In luna decembrie, in zona euro existau aproximativ 19 milioane de someri. Bloomberg estimeaza ca am discuta, de fapt si de drept, de 31,2 milioane de someri, luand in considerare persoanele care nu isi cauta loc de munca, insa nu sunt declarati ca fiind someri.
"Situatia din regiune si din Italia in particular, este cu siguranta mai proasta decat pare la prima vedere. Acest fapt este evident mai ales daca analizam somajul in randul tinerilor si ratele de participare in campul muncii", noteaza pentru Bloomberg un economist de la Bank of America merrill Lynch.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Italia a fost catalogata drept un exemplu de economie in care rata somajului a atins cote cu adevarat ingrijoratoare. Veniturile sunt mici si astfel nu se mai justifica, pentru multi italienti, efortul de a mai merge la munca.