Editorial, 10.10.2008 - Gabriela Chirazof
Orice afacere se bazeaza pe oameni. Investitia in formarea profesionala a acestora trebuie sa faca parte din strategia de dezvoltare a firmei. Nu intotdeauna insa cheltuielile suportate de angajator cu formarea salariatilor sai sunt direct proportionale cu abilitatile si competentele dobandite de acestia in urma participarii la cursurile de formare profesionala. Exista situatii cand investitiile mici aduc rezultate notabile, daca ai salariati calificati care pot fi formatori.
Formatorii sunt persoanele numite din randul salariatilor angajatorului care asigura formarea profesionala la nivelul acestuia prin intermediul contractelor speciale.
Contractul de calificare profesionala si contractul de adaptare profesionala sunt contracte speciale de formare profesionala organizata de angajator prin salariati proprii care au calificare si experienta in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea.
Ambele contracte speciale se incheie pentru o durata determinata.
Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, iar contractul de adaptare profesionala se poate incheia pentru o perioda ce nu poate fi mai mare de un an.
Poate fi formator salariatul cu o vechime de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa realizeze formarea profesionala.
Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult 3 salariati.
Exercitarea activitatii de formare profesionala se include in programul normal de lucru al formatorului.
Formatorul are obligatia de a primi, de a ajuta, de a informa si de a indruma salariatul pe durata contractului special de formare profesionala si de a supraveghea indeplinirea atributiilor de serviciu corespunzatoare postului ocupat de salariatul in formare.
Formatorul participa la evaluarea salariatului care a beneficiat de formare profesionala.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________