Analiza specialistilor: Sporul de noapte se poate adauga la salariul de baza?

02 Iunie 2014
02 Iunie 2014
spor de noapteadaugare spor de noapte la salariuadaugare spor la salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In primul rand, pentru a intelege situatia sporului de noapte si posibilitatea ca acesta sa fie adaugat la salariul de baza, vom tine cont de HG 1105/2011 pentru modificarea HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).

Aceasta a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011, in prezent acesta avand urmatorul cuprins:

g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.

De asemnea, tinem cont de prevederile lit. b) a pct. 18 din Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic aprobata prin OMMFPS 1918/2010 a fost modificata prin punctul 3 din OMMFPS 2822/2011 incepand cu 23.12.2011 stabilind ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pentru elementul referitor la salariu, sporuri si cuantumul acestora, in cazul contractelor individuale de munca deja inregistrate.

Atentei! Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.

Astfel, legiuitorul reglementand obligatia de a inregistra sporurile in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) a avut in vedere sporurile prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.

Prin urmare, in registrul general de evidenta a salariatilor sporurile se inregistreaza astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, in suma fixa sau procent. Daca nu sunt prevazute in contractul individual de munca nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.

In ceea ce priveste sporul de noapte art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.


In consecinta, sporul de noapte se calculeaza conform legii la salariu de baza si se acorda obligatoriu salariatilor de noapte. Angajatorul nu poate acorda salariatilor drepturi mai mici decat cele prevazute de lege.

Atentie! Daca sporul pentru munca de noapte este prevazut in contractul individual de munca in procent de 25% la salariu de baza tot astfel se va inregistra si in registrul general de evidenta a salariatilor si se va adauga la salariul de baza neputand fi inclus in cuantumul salariului.

Ulterior, numai in situatia in care procentul se modifica, modificarea va face obiectul unui act aditional si se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor.

In concluzie, in situatia in care in contractul individual de munca, sporul este inscris in procent, nu vom inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) sumele ce reprezinta sporul, ci procentul acestuia exact asa cum este mentionat in contractul individual de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]