Un angajator ne expune situatia unei angajate care a fost in concediu de crestere copil in perioada 15 iulie 2012 - 14 iulie 2013. Dupa aceasta perioada, salariata a solicitat concediu fara plata pentru cresterea copilului pana in 30 aprilie 2014.
Se mentioneaza faptul ca in data de 2 mai angajata si-a reluat activitatea, insa cu aceeasi data a adus si concediu medical pentru boala obisnuita.
Cu ajutorul specialistilor vom stabili ce luni se iau in calcul pentru calcularea indemnizatiei de concediu medical:
Conform art. 21 alin. (3) din OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin.
(1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In consecinta, daca salariata nu a realizat, in ultimele 6 luni anterioare lunii acordarii concediului medical venituri asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii ci s-a aflat in concediu fara plata, ea va avea dreptul la concediu si indemnizatie de concediu medical. Insa,in lipsa unuit text legal care sa stabileasca baza de calcul indemnizatia va fi zero lei.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro