Speta dificila: Care este baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical in aceasta situatie?

27 Mai 2014
27 Mai 2014
indemnizatie crestere copilstabilire indemnizatie crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un angajator ne expune situatia unei angajate care a fost in concediu de crestere copil in perioada 15 iulie 2012 - 14 iulie 2013. Dupa aceasta perioada, salariata a solicitat concediu fara plata pentru cresterea copilului pana in 30 aprilie 2014.

Se mentioneaza faptul ca in data de 2 mai angajata si-a reluat activitatea, insa cu aceeasi data a adus si concediu medical pentru boala obisnuita.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili ce luni se iau in calcul pentru calcularea indemnizatiei de concediu medical:

Conform art. 21 alin. (3) din OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin.
(1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In consecinta, daca salariata nu a realizat, in ultimele 6 luni anterioare lunii acordarii concediului medical venituri asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii ci s-a aflat in concediu fara plata, ea va avea dreptul la concediu si indemnizatie de concediu medical. Insa,in lipsa unuit text legal care sa stabileasca baza de calcul indemnizatia va fi zero lei.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]