3. Absolventi pentru care se poate solicita subventia

24 Ianuarie 2008
24 Ianuarie 2008
Legea nr. 76/2002subventieabsolventi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Absolventul unei institutii de invatamant este acea persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular (conform art. 82 din Legea nr. 76/2002). In cazul institutiilor de invatamant din sfera privata, acestea trebuie sa fie autorizate sau acreditate potrivit dispozitiilor legale din acest domeniu de activitate.

Institutiile de invatamant prevazute de Legea nr. 76/2002 sunt definite in cuprinsul art. 94 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind acele unitati de invatamant pentru invatamantul preuniversitar si pentru invatamantul superior, autorizate sau acreditate, potrivit legii.

Absolventi beneficiari ai indemnizatiei de somaj

In ceea ce priveste statutul absolventilor unei institutii de invatamant care nu s-au putut incadra in munca dupa absolvire, acestia pot solicita indemnizatia de somaj daca sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca competente teritorial, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv nu indeplinesc conditiile de pensionare.

La data incadrarii acestora in munca si implicit a solicitarii de catre angajator a subventiei pentru incadrarea absolventilor in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, plata indemnizatiei de somaj va inceta definitiv.

De ce se produce in acest caz incetarea, si nu suspendarea platii indemnizatiei de somaj pentru absolvent?

Incetarea definitiva a platii indemnizatiei de somaj, potrivit art. 44 lit. a) din Legea nr. 76/2002 se produce numai in cazul incadrarii in munca a beneficiarului indemnizatiei pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Angajatorul care solicita subventia are obligatia stabilita de art. 83 din Legea nr. 76/2002 de a incheia un contract individual de munca pe durata nedeterminata si de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incadrarii. Deci angajarea absolventului in aceste conditii va avea ca efect obligatoriu incetarea platii indemnizatiei de somaj.

Suspendarea platii indemnizatiei de somaj catre absolvent ar fi putut sa intervina in conditiile art. 45 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 76/2002, numai in situatia in care absolventul ar fi fost incadrat in munca pe durata determinata pe o perioada de cel mult 12 luni.

IMPORTANT!


In calitate de angajator, puteti solicita subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002 pentru incadrarea in munca a absolventilor, indiferent daca acestia din urma beneficiaza sau nu de indemnizatia de somaj la data incadrarii in munca.

Absolventi in cadrul invatamantului preuniversitar

Referitor la obtinerea unor calificari profesionale in cadrul invatamantului preuniversitar, mentionam Hotararea Guvernului nr. 844/2002, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 1.555/2003, prin care au fost aprobate nomenclatoarele ocupatiilor, meseriilor si specializarilor pentru care se asigura pregatirea profesionala prin acest sistem de invatamant, precum si durata de scolarizare.

Certificatele de absolvire se obtin in urma promovarii examenelor organizate de scolile de arta si meserii, liceele de profil, scolile postliceale, respectiv scolile de maistri. |n functie de gradul de dificultate si durata necesara obtinerii unei calificari profesionale, nomenclatoarele sunt structurate pe trei niveluri de calificare:

• Nivelul 1 cuprinde acele calificari profesionale pentru care se asigura pregatirea prin scoala de arte si meserii timp de 2 ani, clasele a IX-a si a X-a (exemplu: lucrator in mecanica fina, lucrator in mecanica si motoare).

• Nivelul 2 cuprinde acele calificari profesionale pentru care se asigura pregatirea prin scoala de arte si meserii timp de 1 an, clasa a XI-a (exemple: sudor, strungar).

• Nivelul 3 cuprinde acele calificari profesionale pentru care se asigura pregatirea
prin licee tehnice de profil, durata perioadei de calificare fiind de 4 ani (exemple: tehnician electronist, desenator tehnic). Tot in cadrul nivelului 3 sunt cuprinse calificarile profesionale pentru care se asigura pregatirea prin scoala postliceala, respectiv prin scoala de maistri, timp de 2 ani fiecare.

Pentru invatamantul seral, durata de studiu se prelungeste in cadrul fiecarui nivel, conform planurilor-cadru de invatamant, aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Absolventi in cadrul invatamantului superior

In privinta absolventilor de invatamant superior, dorim sa va atragem atentia asupra Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare. Acest act normativ, care urmeaza a se aplica invatamantului superior public si privat incepand cu anul universitar 2005-2006, reglementeaza organizarea studiilor superioare pe trei cicluri:

• studii universitare de licenta, cu o durata de 3-4 ani pentru invatamantul de zi, asigurand un nivel de calificare adecvat exercitarii unei profesii in vederea integrarii pe piata fortei de munca;
• studii universitare de masterat, cu o durata de 1-2 ani pentru invatamantul de zi, asigurand aprofundarea cunostintelor profesionale in domeniul studiilor de licenta sau intr-un domeniu apropiat, constituind o baza pregatitoare obligatorie pentru studiile doctorale;
• studii universitare de doctorat, cu o durata de 3 ani care poate fi prelungita in situatii speciale cu 1-2 ani atunci cand tematica abordata necesita o perioada mai mare de studiu.

Fiecare ciclu de studii se delimiteaza de celelalte prin proceduri distincte de admitere si absolvire, avand regim juridic propriu. Astfel, fiecare diploma de absolvire obtinuta in urma efectuarii unui ciclu de studii universitare va include absolventul in categoria persoanelor ai caror angajatori pot solicita subventiile prevazute de art. 80 din Legea nr. 76/2002.

IMPORTANT!
Daca incadrati in munca absolventi puteti beneficia de subventia acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita, daca solicitarea subventiei este facuta in termen de cel mult 12 luni de la data absolvirii studiilor (conform art. 83 alin. (4) din Legea nr. 76/2002).

Exemplu
O persoana obtine un certificat de absolvire a scolii de arte si meserii pentru o calificare cuprinsa in Hotararea Guvernului nr. 844/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca proaspatul absolvent se incadreaza in munca in termen de maximum 12 luni de la data la care obtine atestatul de calificare, angajatorul sau va beneficia de subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care angajatul respectiv isi pierde ulterior locul de munca si urmeaza un curs postliceal sau universitar, la absolvirea studiului respectiv si obtinerea diplomei de licenta, angajatorul care doreste sa il incadreze in munca ulterior va putea beneficia de subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002.
In acest context, poate sa apara urmatoarea intrebare: este posibil ca primul angajator, care a beneficiat o data de subventia prevazuta de lege pentru incadrarea absolventului si ulterior a incetat raporturile de munca cu acesta, sa poata solicita din nou subventia in cazul in care reincadreaza in munca absolventul, ulterior obtinerii unei noi diplome de calificare?

Raspunsul este pozitiv. Acelasi angajator va putea sa solicite o noua subventie la reincadrarea in munca a respectivului angajat ulterior obtinerii de catre acesta din urma a unei noi diplome de absolvire a unei institutii de invatamant. Singurele conditii impuse angajatorului in acest caz sunt urmatoarele:

– sa fi respectat anterior dispozitiile art. 83 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, privind mentinerea in munca a absolventului pe o durata de cel putin 3 ani de la data incadrarii. In cazul in care nu a fost respectata aceasta conditie, angajatorul va putea beneficia de subventie numai la expirarea unui termen de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu ale absolventului;

– sa dispuna, potrivit art. 53 din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, modificata si completata, de locuri vacante care nu au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu ale unui angajat, pe motivul reducerii de personal.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]