Avertizare din partea Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii

Expert Legislatia MunciiUniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ultimul timp, diversi furnizori de formare profesionala desfasoara cursuri de formare profesionala pentru ocupatia “Expert legislatia muncii” fara a tine cont de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la curs, in functie de specialitatea studiilor superioare de licenta, conform standardului ocupational aprobat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, publicat, de altfel, pe site-ul institutiei. De asemenea, exista furnizori care organizeaza asemenea cursuri fara sa existe o reala corespondenta intre programa de pregatire si competentele profesionale specifice indicate in standard. Altfel spus, nu reiese din continutul cursului ca se ating obiectivele ce constau tocmai in dobândirea acestor competente.

Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii atrage atentia asupra incalcarii conditiilor de calitate in formarea profesionala a adultilor. Desigur, o problema majora ar fi calificarea formatorilor.

Formatorul unui expert in legislatia muncii trebuie sa aiba profilul sau specialitatea corespunzatoare programei de pregatire. Dupa parea noastra si a majoritatii prestigiosilor autori si practicieni in domeniu, care, unii din ei si-au exprimat deja opiniile in consens cu ale noastre, acesti formatori trebuie, in consecinta, sa fie absolventi de studii superioare de licenta in specializarea “Drept”, sa aiba un master in materia discutata, chiar un doctorat in acest domeniu stiintific.

De aceea, ne exprimam convingerea ca Autoritatea Nationala pentru Calificari ar trebui sa nu mai acorde autorizatia unor furnizori de formare profesionala pentru ocupatia expert legislatia muncii, care nu respecta conditiile de calitate mentionate si chiar sa o retraga celor care au obtinut-o dar nu respecta conditiile avute in vedere la evaluarea initiala.

Exista chiar text de lege in acest sens: “Autorizarea poate fi retrasa de comisia de autorizare daca se constata nerespectarea conditiilor de autorizare si a programelor pentru care furnizorul de formare profesionala a fost autorizat sau daca, in mod repetat, rezultatele la examenele de absolvire sunt nesatisfacatoare”.

Recomandam celor interesati de absolvirea unui curs pentru ocupatia expert legislatia muncii sa verifice daca centrul de formare profesionala respecta aceste conditii. Verificarea furnizorilor de formare profesionala se poate face consultand siteul Autoritatii Nationale pentru Calificari http://www.anc.gov.ro sau solicitand informatii prin pagina de contact a Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii http://unelm.ro/Contact.php .

Am observat ca deja au aparut pe piata formatorilor o serie de centre care ofera cursuri pentru aceasta ocupatie fara a respecta conditiile legale de autorizare si au un numar de 8 pâna la  24 ore, iar lectorii nu au studii juridice si nici de specialitate.

As vrea sa amintesc aici modul in care se pot dobandi competentele necesare practicarii acestei profesii. Desigur, aceste competente se dobandesc numai prin absolvirea unui curs de specializare autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari cu o durata de minim 40 de ore. Dealtfel si aderarea la Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii se poate face doar de catre expertii care detin o certificare a competentelor profesionale valida. Doar acestia vor fi recunoscuti de Uniune.

Asa cum spunea si dl prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, practician de renume in domeniul dreptului muncii, daca un expert in legislatia muncii trebuie sa fie un specialist cu inalta calificare, cu o solida pregatire profesionala teoretica si practica in domeniu, inclusiv cel al resurselor umane, cu atât mai mult cel care formeaza astfel de experti trebuie sa fie superiori invataceilor lor.

De aceea se impune ca acesti formatori sa aiba obligatoriu la baza studii superioare juridice, experienta in domeniu, sa fie absolvent de programe de master, chiar doctor in domeniul de specialitate.



Nota: Va garanteaza absolvirea Cursului de Expert Legislatia Muncii organizat de LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii!

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Expert Legislatia MunciiUniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii

Data aparitiei: 14 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avertizare din partea Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]