Bugetul de stat va suporta o parte din contributia de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice, daca angajatorii maresc salariile cu 20%

buget de stat suport casscass 2018trecere contributii sociale angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 9 februarie:

Guvernul a luat in data de 8.02. 2018 o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat. OUG 3 din 2018 a fost publicata in Monitorul Oficial.

Este vorba despre angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, pentru cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, precum si pentru salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat.

Masura se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligati la un efort financiar suplimentar.

Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, pentru toate aceste categorii de angajati, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat.

Mai exact, este vorba despre o formula de calcul care se aplica venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contributie sociala de sanatate care urmeaza sa fie compensata de la buget, astfel incat venitul net aferent lunii ianuarie 2018 sa nu fie mai mic in raport cu cel din decembrie 2017, numai daca s-a aplicat majorarea salariala cu cel putin 20%.

De exemplu, un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contributie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei. Daca angajatorul ii mareste venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei si contributie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei. Dupa aplicarea facilitatii din acest act normativ, angajatului i se va retine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenta datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si contributia de asiguari sociale de sanatate retinuta la sursa se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

O alta prevedere a ordonantei de urgenta asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat. Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara.


Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat si persoanele fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere sunt celalalte doua categorii de persoane fizice care ar putea beneficia de aceasta facilitate.

"Masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectueaza majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri. Pentru aceste persoane, al caror venit salarial brut este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determina nivelul contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% si, respectiv 10% la venitul brut majorat", se preciza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ, conform Agerpres.


"O parte din cheltuielile angajatorilor cu contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. De aceasta facilitate vor beneficia persoanele din patru categorii: angajatii din sectoarele IT si cercetare-dezvoltare, zilierii si persoanele cu handicap. Angajatorii care maresc cu cel putin 20% salariile brute ale acestor angajati vor retine la sursa si vor evidentia in Formularul 112 cheltuielile cu CASS si nu vor mai avea de indeplinit altfel de proceduri", a spus ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, intr-o emisiune la Digi 24 TV, informeaza Mediafax.


Daca se petrec majorari salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare.


CAS si CASS in 2018. Cand vor incepe angajatorii sa plateasca cele trei contributii sociale obligatorii?

De la 1 ianuarie 2018 Codul Fiscal a suferit modificari semnificative, asa se face ca angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca catre stat doar trei contributii sociale obligatorii, in loc de sase, asa cum obisnuiau pana acum.

Practic, din cele 6 contributii sociale au ramas doar 3, in contextul in care Guvernul a decis modificarea acestora, contributiile fiind acum platite atat de salariat cat si de angajator...citeste mai multe despre contributiile sociale aici >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
buget de stat suport casscass 2018trecere contributii sociale angajat

Data aparitiei: 09 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bugetul de stat va suporta o parte din contributia de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice, daca angajatorii maresc salariile cu 20% Nota: 3.57 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]