Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si de locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale, examen medical profilactic sau consultatie medicala de specialitate. Cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina a muncii, respectiv la clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina a muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.
Semnalarea suspiciunii de boala profesionala se face intr-un interval de maximum 2 ani de la incetarea expunerii profesionale considerate cauza a imbolnavirii. Exceptie fac cazurile de pneumoconioze si cancerul.
Care sunt etapele cercetarii unei boli profesionale?
Dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina a muncii din cadrul autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti cerceteaza in termen de 7 zile, avand in vedere ruta profesionala, cauzele imbolnavirii profesionale.
Cercetarea cauzelor imbolnavirilor profesionale se face in prezenta angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, dupa caz, a persoanelor fizice autorizate in cazul profesiilor liberale si in colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de munca. Cercetarea are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al imbolnavirii respective.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Cercetarea se finalizeaza cu redactarea si semnarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala.
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala este semnat de toti cei care au luat parte la cercetare, conform competentelor, mentionandu-se in mod special cauzele imbolnavirii, responsabilitatea an - gajatorilor si masurile tehnice si organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.
In situatia in care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, dupa caz, persoana fizica autorizata in cazul profesiilor liberale sau inspectorul de munca ori lucratorul sau asiguratorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare ori cu masura tehnica sau organizatorica formulata, se pot adresa, in scris, in termen de 30 de zile de la data primirii procesuluiverbal de cercetare a cazului de boala profesionala, Comisiei de experti de medicina a muncii acreditati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Sanatatii Publice. Solutiile adoptate in aceste situatii vor fi comunicate in scris celor interesati, in termen de 20 de zile de la data primirii contestatiei.
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se intocmeste in 6 exemplare si se inmaneaza:
- angajatorului;
- medicului care a semnalat imbolnavirea, pentru evidenta imbolnavirilor profesionale si pentru a urmari realizarea masurilor prescrise;
- lucratorului;
- directiei de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti;
- inspectoratului teritorial de munca participant la cercetare si
- asiguratorului la nivel teritorial.
Pe baza confirmarii caracterului profesional al imbolnavirii, medicul de medicina a muncii care a efectu - at cercetarea declara cazul de imbolnavire profesionala, prin completarea fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2, care trebuie sa aiba stampila directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti si trebuie sa cuprinda data declararii.