Avand in vedere reflectarea in presa a prevederilor OUG nr. 26 din 12.06.2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarire a disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, Ministerul Muncii, Familiei si Protecției Sociale face urmatoarele precizari:
1. Nu exista "bilete de odihna pentru tratament" ci "bilete de odihna" si "bilete pentru tratament". Insistam asupra faptului ca biletele de odihna reprezinta o prestatie prevazuta pentru categoria persoanelor asigurate, active. De aceea, nu trebuie confundate cu biletele de tratament balnear, care sunt o prestatie recunoscuta atat pentru pensionari, cat si pentru asiguratii sistemului public de pensii.
2. Trebuie subliniat faptul ca drepturile pensionarilor nu sunt afectate de prevederile OUG 26/2012, numarul biletelor de tratament pentru anul 2012 fiind de aproximativ 200.000. Programul de tratament balnear pentru pensionari, pe anul 2012, a inceput deja, la aceasta data fiind in curs cea de a cincea serie.
3. Casa Nationala de Pensii Publice organizeaza si administreaza sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor indreptatite, avand la dispozitie fondurile alocate pentru acest tip de prestatii prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2012, suma alocata este de aprox. 293 milioane lei.
4. Potrivit legii, din numarul total de locuri stabilit, maximum 15% sunt destinate persoanelor care au dreptul la bilete gratuite, aceste persoane fiind beneficiare ale unor legi cu caracter reparatoriu, precum si ai unor legi cu caracter special.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Prevederile OUG nr.26/2012, cu privire la aceste aspecte, se refera la suportarea, din bugetul asigurarilor sociale de stat, a biletelor de tratament gratuite asigurate conform legii, pentru beneficiarii unor legi speciale si la faptul ca, pentru anul 2012, Casa Nationala de Pensii Publice nu mai contracteaza bilete de odihna.