Raport Comisia Europeana: ce progrese a facut Romania in justitie

09 Februarie 2012
09 Februarie 2012
Comisia europeanadomeniul justitieiraport CEobiective justitie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Saptamana aceasta Comisia Europeana a prezentat concluziile trase cu privire la progresele realizate de tara noastra in domeniul justitiei in ceea ce priveste functionarea mecanismului de cooperare si verificare.

Au fost astfel mentionate, in cadrul Raportului intermediar  privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare, mai multe progrese la care s-a ajuns dupa recomandarile raportului anterior. Pentru Romania au fost stabilite urmatoarele obiective:

-    asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si a raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii; raportarea si monitorizarea impactului noului Cod de procedura civila si al noului Cod de procedura penala;
-    infiintarea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu, pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni cu caracter disuasiv;
-    pe baza progreselor realizate pana in prezent, efectuarea in continuare de investigatii profesioniste si impartiale in legatura cu acuzatiile privind posibilele acte de coruptie la nivel inalt;
-    adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in cadrul administratiei locale.

Printre principalele aspecte pozitive punctate in document se numara intrarea in vigoare a noului Cod civil in octombrie 2011 si stabilirea lunii iunie a anului curent ca data pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

De asemenea, Romania a accelerat procesul de judecare a cazurilor de coruptie la nivel inalt si s-au inregistrat progrese in cadrul Parlamentului in ceea ce priveste proiectul de lege privind confiscarea extinsa. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au continuat sa aduca in fata justitiei o serie de cauze importante, inclusiv cu privire la un numar semnificativ de inalti responsabili politici si functionari.

Un alt aspect favorabil se refera la faptul ca noua legislatie privind reforma procedurilor de numire in cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie si privind responsabilitatea disciplinara a magistratilor a stabilit cadre care vizeaza o mai mare claritate si precizie.

Raportul mentioneaza, de asemenea, care sunt domeniile in care se asteapta mai multe progrese in lunile urmatoare. Printre acestea se numara punerea in aplicare a noilor Coduri, consolidarea integritatii si responsabilitatii in cadrul sistemului judiciar, cresterea efectului de descurajare al urmaririi judiciare in cazurile de coruptie la nivel inalt si garantarea unui sprijin larg acordat la nivel politic strategiei nationale anticoruptie.

Rapoartele Comisiei din cadrul mecanismului de cooperare si de verificare sunt publicate de doua ori pe an. Acestea se bazeaza pe contributii ale Guvernului Romaniei, ale serviciilor Comisiei, ale statelor membre si ale ONG-urilor.



NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]