Studiu de caz: Recuperarea sumelor imprumutate catre salariat si insuficienta contractului de imprumut de la C.A.R.

11 August 2011
11 August 2011
Legea 122/1996CARCasa de Ajutor Reciproc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumuturile catre salariati reprezinta un subiect care nu a fost dezbatut in masura cuvenita. Studiul de fata are ca exemplu situatia in care reprezentantul C.A.R. care functioneaza in cadrul unitatii solicita sprijinul angajatorului in recuperarea unei sume datorate si nerestituite de un angajat. Acest exemplu este concret pentru a vedea ce solutii au la indemana persoanele care incearca sa recupereze datoriile. Are angajatorul dreptul sa incerce recuperarea sumelor printr-o retinere pe statul de plata?

Potrivit art. 2 alin. (3) din Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata, casele de ajutor reciproc ale salariatilor acorda imprumuturi numai membrilor lor, pe baza unor contracte de imprumut in forma scrisa, din care sa rezulte clar toti termenii si conditiile de acordare prevazute in statut. Contractele de imprumut sunt titluri executorii.
Desi contractul de imprumut incheiat intre Casa de Ajutor Reciproc (CAR) si salariat este titlu executoriu, recuperarea sumelor imprumutate conform contractului se poate realiza, in lipsa restituirii de buna-voie din partea salariatului, numai in cadrul procedurii de executare silita declansata in conditiile prevazute de lege de catre organul abilitat in acest sens (executor).

Din situatia prezentata initial, poate fi presupus ca raporturile juridice din CAR si salariatul dator nu au ajunst in faza executarii silite. Simpla solicitare de sprijin a reprezentantului CAR pentru recuperarea sumelor de bani datorate de salariat catre CAR nu constituie temei pentru retinerea acestora de catre angajator din veniturile salariatului in lipsa parcurgerii procedurii de executare silita prin poprire conform dispozitiilor Codului de procedura civila, angajatorul nefiind in acest caz tert poprit si pe cale de consecinta nefiind obligat fata de CAR la aceasta retinere.

Astfel, simpla solicitare a reprezentantului CAR catre societatea angajatoare nu are natura unei notificari pentru declansarea procedurii de executare, pe cale de consecinta nu este posibila o astfel de retinere pe statul de plata.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]