Chiar si dupa un an de la achizitionarea primei asigurari de locuinta, rata acestor polite cumparate de romani arata o crestere relativ nesemnificativa, dat fiind faptul ca doar una din 14 locuinte era asigurata.
In acest an, apropierea termenului limita de 15 iulie, i-a facut pe multi romani sa isi cumpere pe ultima suta de metri o polita de asigurare a locuintei, de teama de a nu plati o amenda. Astfel, politele obligatorii sau facultative s-au bucurat in ultima vreme de o atentie sporita din partea romanilor care nu isi asigurase locuinta pana in acel moment.
Comunicatul emis saptamana trecuta de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) arata un numar de aproximativ 600.000 de astfel de asigurari incheiate, procentul de locuinte asigurate fiind insa de doar 7,1%. In schimb, in doar o saptamana, numarul acestora a crescut substantial, astfel incat s-a ajuns la 715.000 polite emise (in procent de 8,5%).
Termenul limita a fost prelungit pana la data de 5 august 2011, insa cei mai multi achizitioneaza astfel de polite considerand ca data de expirare a fost deja depasita. Presedintele PAID, Marius Bulugea, a declarat ca este importanta achizitionarea acestor polite indiferent de termenul stabilit deoarece plata unei amenzi conteaza prea putin in comparatie cu riscul pagubelor pe care si-l asuma cei care nu isi asigura locuinta.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Din totalul celor 715.000 polite vandute pana in acest moment de PAID, aproximativ 70% sunt de clasa A (cele al caror pret este de 20 de euro) si circa 30% sunt de clasa B (pret de 10 euro). In consecinta, valoarea primelor brute subscrise prin Paid a inregistrat valoarea de 12 milioane de lei, comisionul din aceasta suma retinut de firmele de asigurare fiind de 1,2 milioane de lei (10%).