In ce consta modificarea normelor privind venitul minim garantat

venitul minim garantatnorme venit minimasigurarea locuintei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea Guvernului nr. 817/2011 pentru modificarea art. 50 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011 a fost publicata in  Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 586.

Prin art. 50 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat se stabileste ca pentru locuintele aflate in proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor se plateste de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, iar prima de asigurare se deduce din suma cuvenita ca ajutor social. Sunt astfel aduse, prin noul act, completari referitoare la cuantumul si modul de plata al primei de asigurare.

In prima instanta, este mentionat ca plata primelor de asigurare se face de catre Agentia, Nationala de Prestatii Sociale direct in contul Societatii Comerciale "Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale» - S.A. (PAID) care, pe baza listei cuprinzand persoanele beneficiare de ajutor social, va emite politele de asigurare aferente acestora.

Prima de asigurare se deduce din suma cuvenita ca ajutor social. Suma dedusa nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. In situatia in care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrala reprezentand prima de asigurare, deducerea se reporteaza si asupra drepturilor ulterioare, pana la concurenta valorii integrale a primei de asigurare. Aceste sume pot fi de 10 sau 20 euro, conform Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata.

Ca pas urmator, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale vireaza in contul PAID sumele aferente platii primelor de asigurare calculate, in lei, la cursul valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale realizeaza fundamentarea de credite bugetare. Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor este valabil pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0,00 a zilei urmatoare celei in care Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale vireaza sumele in contul PAID. De retinut ca diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la data fundamentarii creditelor bugetare si cel valabil la data efectuarii platii se regularizeaza cu PAID in termen de 30 de zile de la data viramentului.

In plus, in ceea ce priveste plata asigurarii obligatorii a locuintei, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale incheie cu PAID un protocol in care vor fi stabilite obligatiile partilor, precum si modalitatea in care se realizeaza regularizarile pentru diferentele de curs valutar.

Referitor la plata sumelor reprezentand primele de asigurare a locuintei pentru beneficiarii de ajutor social aflati in plata, deschiderile de credite bugetare lunare cu titlu de ajutor social se majoreaza, in luna in care se achita contravaloarea primelor de asigurare a locuintei, cu suma reprezentand diferenta dintre valoarea totala a primelor de asigurare a locuintei si totalul sumelor reprezentand o treime din ajutoarele sociale legal cuvenite. Diferentele de sume se recupereaza de la beneficiarii dreptului de ajutor social.

De asemena, in cazul in care dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentand prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social au obligatia de a achita agentiei teritoriale diferenta ramasa in termen de maximum 3 luni de la incetarea dreptului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venitul minim garantatnorme venit minimasigurarea locuintei

Data aparitiei: 23 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce consta modificarea normelor privind venitul minim garantat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]