Institutul National de Statistica a publicat saptamana aceasta o noua serie de date care indica, printre altele, ca 1 din 3 romani care lucreaza part-time si-ar dori sa efectueze mai multe ore de munca si sa aiba astfel un contract mai bine platit.
Forta de munca potentiala aditionala cuprindea la finele anului trecut 115.800 de persoane, jumatate fata de anul 2018, arata aceleasi date, iar scaderea a vut la baza nu doar reducerea generala a populatiei inactive de 15-74 ani - cu 71.000 de persoane, ci si cresterea cu 51.000 a persoanelor inactive care nici nu cautau un loc de munca si nici nu erau disponibile sa inceapa lucrul, arata
HotNews.ro, citand datele INS.
De asemenea, se semnaleaza faptul ca in anul 2019, 192.600 de romani care lucrau in regim de program partial doreau si erau disponibili sa lucreze mai multe ore decat lucrau, fiind considerate persoane subocupate. Conform raportului, aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,1% din populatia activa, 2,2% din populatia ocupata si 31,1% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 10.700.
Potrivit sursei citate, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5787,9 mii persoane), 115,8 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 121,9 mii fata de anul precedent). Dintre acestea:
- 114.900 persoane erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2019, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
- doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<