Datele INS arata ca multi dintre romanii cu program partial de munca doresc un job full-time

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Mai 2020
07 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contract de munca part-timejob full-timecontract partial de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institutul National de Statistica a publicat saptamana aceasta o noua serie de date care indica, printre altele, ca 1 din 3 romani care lucreaza part-time si-ar dori sa efectueze mai multe ore de munca si sa aiba astfel un contract mai bine platit. 
 
Forta de munca potentiala aditionala cuprindea la finele anului trecut 115.800 de persoane, jumatate fata de anul 2018, arata aceleasi date, iar scaderea a vut la baza nu doar reducerea generala a populatiei inactive de 15-74 ani - cu 71.000 de persoane, ci si cresterea cu 51.000 a persoanelor inactive care nici nu cautau un loc de munca si nici nu erau disponibile sa inceapa lucrul, arata HotNews.ro, citand datele INS.
 
De asemenea, se semnaleaza faptul ca in anul 2019, 192.600 de romani care lucrau in regim de program partial doreau si erau disponibili sa lucreze mai multe ore decat lucrau, fiind considerate persoane subocupate. Conform raportului, aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,1% din populatia activa, 2,2% din populatia ocupata si 31,1% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 10.700.
 
Potrivit sursei citate, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5787,9 mii persoane), 115,8 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 121,9 mii fata de anul precedent). Dintre acestea:
 
  • 114.900 persoane erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2019, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
     
  • doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]