Ne propunem sa scoatem la lumina reglementarile corecte in ce priveste pauzele in cadrul unitatii care pot fi luate astfel incat timpul de 8 ore de munca sa nu aiba de suferit in ce priveste pontajul.
In analiza urmatoare, avem ca exemplu o societate in cadrul careia intrarea/iesirea salariatilor se face cu cartela electronica, intocmindu-se pontaj electronic.
Vom vedea astfel la ce ora ar trebui sa intre si sa iasa salariatul din incinta societatii, astfel incat sa nu fie afectat timpul de munca de 8 ore, cu timpul alocat echiparii/dezechiparii inaintea inceperii/dupa terminarea programului de munca.
Totodata, stabilim daca timpul alocat de catre salariati cu echiparea/dezechiparea inaintea inceperii/dupa terminarea programului de munca de 8 ore intra in durata timpului de munca de 8 ore.
Raspunsul specialistului:
Timpul alocat de catre salariati cu echiparea/dezechiparea inaintea inceperii/dupa terminarea programului de munca de 8 ore va intra sau nu va intra in durata timpului de munca de 8 ore, astfel cum angajatorul a reglementat acest aspect in contractul colectiv de munca iar in lipsa acestuia in Regulamentul intern.
Astfel, daca angajatorul stabileste ca in durata de 8 ore intra si timpul alocat salariatilor pentru echiparea si dezechiparea inaintea inceperii si dupa terminarea programului de munca de 8 ore, atunci salariatul va iesi la 8 ore dupa intrarea in unitate.
Daca angajatorul reglementeaza pauza de masa, alte pauze pe durata timpului de munca precum si o durata de 10 sau 15 minute necesara salariatilor pentru echipare si dezechipare, atunci la durata de 8 ore se adauga si perioadele de timp astfel reglementate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<