"Care este plafonul maxim deductibil pentru ajutorul de inmormantare, trecut in RI, incepand cu 01.01.2023?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Ajutorul de inmormantare in 2023 - venit neimpozabil
Astfel cum puteti observa ajutoarele de inmormantare sunt venituri neimpozabile astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Legea nu reglementeaza conditiile in care se acorda ajutoarele de inmormantare ci asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal mai sus citat, aceste ajutoare se reglementeaza in contractul de munca sau in regulamentul intern. Inclusiv cuantumul acestui ajutor se reglementeaza prin contractul de munca sau regulamentul intern. Legea nu reglementeaza nicio conditie, nici limite.
In consecinta, ajutorul de inmormantare este venit neimpozabil si netaxabil cu contributii sociale in limita prevazuta in contractul de munca sau regulamentul intern.
Pentru angajator este deductibil in limita de 5% aplicata asupra fondului de salarii.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro.
Dati click AICI p
entru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariata aflata in regim de telemunca. Reducerea programului de lucru pentru alaptareIntrebare: In cadrul societatii, o salariata are activitate ce se desfasoara numai in regim de telemunca. Dupa efectuarea concediului medical de sarcina si lauzie aceasta doreste sa isi reia activitatea cu reducerea programului de lucru pentru alaptare. Avand in vedere ca activitatea se desfasoara numai in regim de telemunca si nu implica timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul -asa cum este in Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Sponsorizare sindicatIntrebare: Poate sindicatul reprezentativ la nivel de unitate sa primeasca sponsorizare de la companie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<