Inspectorii de munca au pornit o adevarata vanatoare impotriva celor care muncesc „la negru”. Strategia lor este destul de simpla. Urmaresc agentii economici care au volum mare de activitate, dar un numar mic de angajati. Au fost vizate in special spalatoriile auto si vulcanizarile, acolo unde muncitorii au putut fi monitorizati. Inspectorii au observat activitatea acestora mai mult timp, iar apoi au descins la sediul firmelor, unde au constatat ca muncitorii pe care ii vazusera zi de zi in actiune nu se regaseau si in acte. In urma unei astfel de urmariri demne de filmele cu detectivi, s-au dat amenzi de peste un milion de lei.
„Au fost aplicate amenzi in valoare totala de 1.185.600 de lei, din care 504.600 de lei in domeniul relatiilor de munca, iar 681.000 de lei in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 148 de persoane fara forme legale de angajare. S-au aplicat amenzi in valoare de 445.000 de lei pentru munca nedeclarata”, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Potrivit unui studiu, veniturile reale ale celor care isi desfasoara activitatea in Romania ar putea fi cu cateva zeci de procente mai mari decat cele declarate oficial. Astfel, romanii ar castiga cu 3,5 miliarde de lei mai mult decat arata actele contabile. Potrivit specialistilor, fenomenul muncii la negru a luat amploare dupa cresterea taxelor.