"Va rugam sa ne ajutati cu un punct de vedere in cazul urmatoarei situatii: Avem un cetatean strain angajat cu contract individual de munca (8 ore zi) din data de 08.11.2021 pentru care la momentul respectiv s-a obtinut aviz de munca si care are permis de sedere valabil. La data de 14.09.2022 el s-a angajat 8 ore la un alt angajator care i-a obtinut si el aviz de munca, motiv pentru care contractul lui in cadrul societatii noastre a fost redus de la 8 ore la 4 ore prin act aditional. Din diverse motive, salariatul doreste sa renunte la angajatorul unde are contract de munca de 8 ore si sa lucreze la noi full time. Se poate ca prin act aditional sa-i modificam norma de lucru de la 4 ore la 8 ore in baza avizului de angajare initial obtinut de catre societatea noastra? Sau va trebui incetat contractul de munca de 4 ore ca urmare a demisiei acestuia de la angajatorul cu 8 ore?"
Raspunsul specialistului:
Angajarea cetateanului a fost efectuata la data de 08.11.2021 in baza avizului de angajare. Astfel, angajarea nu s-a facut in baza avizului de angajare de la celalalt angajator. Doar daca angajarea s-ar fi realizat in baza avizului celuilalt angajator ar fi trebuit sa inceteze contractul.
Inteleg ca societatea care l-a angajat pe salariat in data de 08.11.2022 detine un aviz de angajare valabil, iar contractul individual de munca nu a incetat ci doar a fost modificata durata muncii.
Din punct de vedere al legislatiei muncii, apreciem ca, contractul individual de munca poate fi modificat la 8 ore daca avizul de angajare este valabil intrucat nu am regasit nicio interdictie legala. Insa, trebuie sa va adresati Inspectoratului General pentru Imigrari pentru lamuriri in privinta dreptului de sedere si a valabilitatii avizului de angajare. Aceasta, avand in vedere ca din punct vedere al prelungirii dreptului de sedere (prelungire de care salariatul va avea nevoie la un moment dat) este necesara mentinerea pe durata sederii a contractului individual de munca cu norma intreaga. Or, salariatul a detinut un contract individual de munca cu norma intreaga insa altul decat cel in baza caruia si-a obtinut initial prelungirea dreptului de sedere.
Exista posibilitatea ca avizul de angajare sa isi fi incetat valabilitatea la data la care celalalt angajator a obtinut aviz de angajare pentru 8 ore. In aceasta situatie, avizul de angajare si a incetat valabilitatea iar salariatul a prestat activitate la angajatorul care l-a angajat la data 08.11.2021 in baza avizului celuilalt angajator. Prin urmare, contractul individual de munca ar trebui sa inceteze daca va aflati in aceasta situatie.
In consecinta, ceea ce trebuie sa lamuriti cu Inspectoratul General pentru Imigrari este valabilitatea avizului de angajare si dreptul de sedere al salariatului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<