Pentru a te putea bucura de serviciile unor angajati straini, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont. In primul rand, obtinerea unui aviz de angajare pentru incadrarea in munca a strainilor. Acesta este reglementat prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea
in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial nr. 640 din 30 august 2014, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 670 din 31 august 2016.
Avizul de angajare reprezinta documentul oficial eliberat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, care atesta dreptul unui angajator de a incadra in munca un strain pe o anumita functie.
Avizul de angajare pentru straini
Mai intai trebuie observat ca cererea pentru obtinerea avizului de angajare se depune de catre angajator, nu de catre lucratorul strain.
Astfel, angajatorul depune la Inspectoratul General pentru Imigrari o cerere insotita de:
a) copia documentului de trecere a frontierei, valabil, al strainului pe care intentioneaza sa il incadreze in munca si, dupa caz, copia permisului de sedere temporara in Romania al acestuia...vezi care sunt CONDITIILE de obtinere ale acestui
aviz de angajare >>>
La eliberarea avizului de angajare, angajatorul plateste un tarif in lei, echivalent a 200 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii. Face exceptie avizul de angajare pentru lucratorii sezonieri (pentru care tariful este de 50 de euro).
Refuzul eliberarii avizului de angajare se comunica in scris angajatorului impreuna cu motivele care au stat la baza acestei decizii, de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, prin formatiunile sale teritoriale.
Refuzul eliberarii avizului de angajare poate fi contestat la curtea de apel in a carei raza de competenta se afla formatiunea teritoriala care a dispus aceasta masura, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 de lucratori straini in 2022
Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata.
Datele inregistrate Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, in perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de munca erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa, informeaza printr-un comunicat de presa institutia citata, c
iteste mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<