Ministerul Finantelor: angajatorii care opteaza pentru majorarea salariului MINIM cu 200 de lei NU vor plati taxe!

majorare salariu minim 200 de leimajorare salariu minim 200 de lei fara taxeneimpozitare majorare salariu minim 2022
Ministerul Finantelor: angajatorii care opteaza pentru majorarea salariului MINIM cu 200 de lei NU vor plati taxe!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatii care castiga salariul minim pe economie ar putea avea motive de bucurie in curand, avand in vedere noile masuri prezentate de Ministerul Finantelor. Concret, ne referim la faptul ca statul va da ocazia angajatorilor de a mari salariile minime cu 200 de lei, daca o doresc, iar pentru aceasta majorare nu vor datora taxe.
 
Asadar, Ministerul Finantelor propune, printr-un act normativ, posibilitatea de a permite angajatorilor sa creasca salariul minim cu 200 de lei, asa ca acestia ar urma sa nu plateasca taxe pe aceasta crestere voluntara a salariului minim in 2022. 
 
Discutam despre o masura regasita si in programul "Sprijin pentru Romania", care isi propune sa protejeze cetatenii cu venituri modeste, dar si afacerile din Romania, in contextul in care varii industrii si domenii de activitate risca sa fie afectate in perioada urmatoare.


Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale 
 
Folositi lucrarea cu incredere timp de 48 ore GRATUIT si convingeti-va de utilitatea ei, detalii AICI >>> 
 
 
In acest sens, premierul a precizat ca, pe fondul cresterii preturilor la carburanti, dar si la alimente, o serie de masuri vor intra in vigoare, pentru a sprijini cetatenii.
 
Printre masurile propuse se numara:
 
200 de lei in plus la salariul minim crestere voluntara, iar pentru acesti 200 de lei nu vor fi percepute taxe.
 
Valoarea tichetelor de masa creste cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei...mai multe despre masurile care vor fi luate in programul Sprijin pentru Romania AICI >>>
 
 
Asa cum se poate vedea in nota de fundamentare a proiectului de OUG propus de Ministerul Finantelor:
 
"Regimul fiscal derogatoriu se aplica, incepand cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe ?ara garantat in plata, prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar.
 
Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
 
- contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brutla aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si
- angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.
 
De asemenea, incepand cu aceeasi data, de aceasta masura beneficiaza si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei."

GRATUIT! Fara nicio obligatie!
 
Acces online timp de 48 ore la lucrarea Consilier – Ghid complet de salarizare, detalii AICI >>>
 
 
Asadar, vorbim despre neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru cresterea voluntara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in contractul individual de munca. 
 
Conform Ministerului Finantelor, reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecintelor sociale negative cauzate de cresterea preturilor.
 
Proiectul de act normativ are in vedere crearea cadrului legal pentru punerea in aplicarea a masurii "200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)", parte a pachetului de masuri "Sprijin pentru Romania".
 
De asemenea, Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, mai multe detalii AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu minim 200 de leimajorare salariu minim 200 de lei fara taxeneimpozitare majorare salariu minim 2022

Data aparitiei: 04 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Finantelor: angajatorii care opteaza pentru majorarea salariului MINIM cu 200 de lei NU vor plati taxe! Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]