Angajatii care castiga salariul minim pe economie ar putea avea motive de bucurie in curand, avand in vedere noile masuri prezentate de Ministerul Finantelor. Concret, ne referim la faptul ca statul va da ocazia angajatorilor de a mari salariile minime cu 200 de lei, daca o doresc, iar pentru aceasta majorare nu vor datora taxe.
Asadar, Ministerul Finantelor propune, printr-un act normativ, posibilitatea de a permite angajatorilor sa creasca salariul minim cu 200 de lei, asa ca acestia ar urma sa nu plateasca taxe pe aceasta crestere voluntara a salariului minim in 2022.
Discutam despre o masura regasita si in programul "Sprijin pentru Romania", care isi propune sa protejeze cetatenii cu venituri modeste, dar si afacerile din Romania, in contextul in care varii industrii si domenii de activitate risca sa fie afectate in perioada urmatoare.
Consilier
Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale
Folositi lucrarea cu incredere timp de 48 ore
GRATUIT si convingeti-va de utilitatea ei,
detalii AICI >>>
In acest sens, premierul a precizat ca, pe fondul cresterii preturilor la carburanti, dar si la alimente, o serie de masuri vor intra in vigoare, pentru a sprijini cetatenii.
Printre masurile propuse se numara:
200 de lei in plus la salariul minim crestere voluntara, iar pentru acesti 200 de lei nu vor fi percepute taxe.
Valoarea tichetelor de masa creste cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei...mai multe despre masurile care vor fi luate in programul Sprijin pentru Romania
AICI >>>
"Regimul fiscal derogatoriu se aplica, incepand cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe ?ara garantat in plata, prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar.
Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
- contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brutla aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si
- angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.
De asemenea, incepand cu aceeasi data, de aceasta masura beneficiaza si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei."
GRATUIT! Fara nicio obligatie!
Acces online timp de 48 ore la lucrarea
Consilier – Ghid complet de salarizare,
detalii AICI >>>
Asadar, vorbim despre neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru cresterea voluntara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in contractul individual de munca.
Conform Ministerului Finantelor, reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecintelor sociale negative cauzate de cresterea preturilor.
Proiectul de act normativ are in vedere crearea cadrului legal pentru punerea in aplicarea a masurii "200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)", parte a pachetului de masuri "Sprijin pentru Romania".
De asemenea, Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, mai multe detalii
AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<