Salariul minim va creste. Majorarea depinde de metodologia de calcul a cosului minim de consum

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Noiembrie 2020
19 Noiembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
majorare salariul minim 2021crestere salariu minim
Salariul minim va creste. Majorarea depinde de metodologia de calcul a cosului minim de consum
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se discuta, inca de la inceputul anului in curs, despre importanta majorarii valorii cosului minim de consum pentru familiile cu mai multi membri. Potrivit ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, metodologia de calcul a cosului minim de consum pentru un trai decent pentru familiile cu mai multi membri nu e suficient de fundamentata in prezent pentru a-l putea introduce ca indicator intr-o formula obiectiva de calcul a salariului minim pentru anul 2021.
 
Daca varianta ideala ar fi o majorare a salariului minim in 2021 care sa includa si valoarea cosului minim de consum, este posibil ca analizele necesare sa nu fie finalizate in timp util.  
 
"Am luat si acest lucru in discutie. Reprezentantul Comisiei Nationale de Prognoza a explicat, cu argumente practice, care sunt limitarile in acest moment in a integra in formula un asemenea indicator (cosul minim de consum - n. r.). A ramas in analiza de ambele parti, si a noastra si a partenerilor sociali si ma bazez pe punctajul tehnic pe care mi-l pregatesc colegii de la Prognoza si-l pun pe masa si-l discutam cu sindicatele... In acest moment, inteleg ca metodologia de calcul pentru familiile care au mai multi membri nu este suficient de fundamentata pentru a putea sa faca parte dintr-o formula de calcul obiectiva. Si atunci e nevoie sa facem calcule suplimentare", a afirmat Violeta Alexandru, citata de Agerpres.
 
Oficialii considera ca e necesara o analiza complexa care sa tina cont inclusiv de experienta altor tari in aceasta privinta. 
 
Potrivit sursei citate, se reaminteste faptul ca art. 3 din Legea 174 adoptata pe 14 august 2020 de Parlament si publicata ulterior in Monitorul Oficial mentioneaza: "Cosul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a politicii salariale."
 
 
 
Ministrul Muncii a precizat ca in 2021 isi doreste ca anul viitor, cu sprijinul unui mandat de parlamentar mai stabil, sa demareze analize mai ample privind formula de stabilire a salariului minim.
 
"Ce-mi doresc acum este sa luam o decizie intr-un timp relativ scurt, o decizie bazata pe calcule obiective. Poate ca formula este imperfecta, dar ea asigura obiectivitatea necesara si evita o practica de lucru in politica folosita ani de-a randul, de a fundamenta doar din pix si dintr-o apreciere generala care sa fie cresterea cuantumului salariului minim. (...) Urmeaza ca de anul viitor, pe un mandat stabil, sa putem angaja niste analize mai ample, care sa se uite si la practica altor tari, care sa se uite inclusiv la proiectul de directiva propus de comisarul pentru Munca. Sunt la nivel european o serie de evolutii pe care trebuie sa le analizam cu atentie", a anuntat Alexandru.
Totodata, ministrul Muncii a anuntat ca se dezbate cresterea salariului minim impreuna cu sindicatele si patronatele. 
 
"Suntem in dezbatere cu sindicatele si cu patronatele cu privire la salariul minim pentru anul viitor. La finalul acestor consultari voi avea o prezentare publica cu privire la rezultatele obtinute. Parerile sunt in acest moment n-as spune radical, dar sunt destul de diferite. In mod evident, patronatele isi sustin cauza si vorbesc despre o contractie in economie si despre o dificultate majora pe care o resimt in eventualitatea unei cresteri a salariului minim peste posibilitatile dansilor, iar sindicatele argumenteaza nevoia cresterii salariului minim pentru a asigura venituri suplimentare celor care castiga salariul minim. Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, este necesara cresterea salariului minim, cu siguranta, insa preocuparea fiecarui angajator si a sindicatelor trebuie sa fie sa creasca competentele oamenilor. Salariul minim trebuie sa fie o etapa din viata profesionala", a explicat Violeta Alexandru.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]