Noul COR a fost anuntat de Ministerul Muncii

ISCOclasificarii ocupatiilor din RomaniaCOR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispozitie o clasificare mai eficienta care sa poata fi folosita de toate tarile la urmatoarea runda de recensaminte ale populatiei, precum si in cadrul serviciilor nationale de ocupare a fortei de munca si al altor aplicatii orientate catre clienti.

OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.

In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 implica doua etape si anume:
Etapa I: Aprobarea, prin hotarare a Guvernului, a Structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania potrivit Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08, pana la nivelul grupelor de baza. Mentionam ca proiectul Hotararii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Romaniei.

Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificarii Ocupatiilor din Romania - la nivel de ocupatie (sase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupatiilor in noua versiune a Structurii COR.
 
Avand in vedere cele mentionate mai sus, supunem consultarii publice aceasta versiune actualizata a COR potrivit ISCO 08.
 
Varianta finala a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, ce urmeaza a fi aprobata prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica va putea fi utilizata, pentru o perioada stabilita prin acest act normativ, in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88) care se regaseste in prezent pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pe prima pagina la sectiunea COR.
 

    * Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori  

    * Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate

    * Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

    * Grupa Majora 4 - Functionari administrativi

    * Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor

    * Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit

    * Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati

    * Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

    * Grupa Majora 9- Muncitori necalificati


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ISCOclasificarii ocupatiilor din RomaniaCOR

Data aparitiei: 22 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul COR a fost anuntat de Ministerul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]