OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.
In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.
Implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 implica doua etape si anume:
Etapa I: Aprobarea, prin hotarare a Guvernului, a Structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania potrivit Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08, pana la nivelul grupelor de baza. Mentionam ca proiectul Hotararii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Romaniei.
Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificarii Ocupatiilor din Romania - la nivel de ocupatie (sase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupatiilor in noua versiune a Structurii COR.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Avand in vedere cele mentionate mai sus, supunem consultarii publice aceasta versiune actualizata a COR potrivit ISCO 08.
Varianta finala a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, ce urmeaza a fi aprobata prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica va putea fi utilizata, pentru o perioada stabilita prin acest act normativ, in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88) care se regaseste in prezent pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pe prima pagina la sectiunea COR.
* Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
* Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
* Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
* Grupa Majora 4 - Functionari administrativi
* Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor
* Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
* Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati
* Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
* Grupa Majora 9- Muncitori necalificati