Angajarea unui contabil sef in baza unui contract de management. Este posibila?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
02 Martie 2022
02 Martie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
angajare contabil sefcontract de managementcontract de management angajare
Angajarea unui contabil sef in baza unui contract de management. Este posibila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un SRL doreste sa angajeze un contabil sef pe baza de contract de management. Nu doreste angajare cu CIM. Acesta, pe langa atributii privind aceasta functie va avea si responsabilitatea semnarii situatiilor financiare si a declaratiilor fiscale. Va rog sa-mi spuneti daca in situatia descrisa este posibila folosirea acestei forme de colaborare. In cazul in care raspunsul este afirmativ va rog sa ne spuneti care sunt obligatiile companiei din punct de vedere Revisal, fiscal si contabil. De asemenea, daca nu este posibila colaborarea cu contract de management (va rog sa ne justificati raspunsul), ce forma de contract ar putea sa fie aplicata in aceasta situatie (mandat, etc) si care sunt implicatiile fiscale."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 10 din Legea 82/1991 a contabilitatii republicata:
 
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
 
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
 
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
Din prevederea legala citata rezulta ca persoana care conduce compartimentul de contabilitate (contabil sef in situatia expusa)  este o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
 
Conform art. 16 din Codul muncii:
 
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
 
Astfel, munca poate fi prestata pentru si sub autoritatea unui angajator in baza contractului individual de munca. Prin exceptie, munca poate fi prestata in baza unui alt tip de contract daca este mentionat expres aceasta posibilitate printr-o reglementare legala. Chiar in situatia in care functia nu ar fi contabil sef este necesar sa existe o exceptie reglementata de lege de la regula incheierii contractului individual de munca.
 
O alta posibilitate de organizare si conducere a contabilitatii este incheierea de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
In acest ultim caz societatea nu are nicio obligatie in ceea ce priveste retinerea si declararea taxelor datorate.   
Plata si declararea impozitului pe venit si contributiilor sociale se va realiza de persoana fizica in calitate de persoana fizica autorizata CECCAR.
 
Un raspuns oferit in data de 26.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]