Angajarea unui contabil sef in baza unui contract de management. Este posibila?

angajare contabil sefcontract de managementcontract de management angajare
Angajarea unui contabil sef in baza unui contract de management. Este posibila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un SRL doreste sa angajeze un contabil sef pe baza de contract de management. Nu doreste angajare cu CIM. Acesta, pe langa atributii privind aceasta functie va avea si responsabilitatea semnarii situatiilor financiare si a declaratiilor fiscale. Va rog sa-mi spuneti daca in situatia descrisa este posibila folosirea acestei forme de colaborare. In cazul in care raspunsul este afirmativ va rog sa ne spuneti care sunt obligatiile companiei din punct de vedere Revisal, fiscal si contabil. De asemenea, daca nu este posibila colaborarea cu contract de management (va rog sa ne justificati raspunsul), ce forma de contract ar putea sa fie aplicata in aceasta situatie (mandat, etc) si care sunt implicatiile fiscale."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 10 din Legea 82/1991 a contabilitatii republicata:
 
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
 
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
 
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
Din prevederea legala citata rezulta ca persoana care conduce compartimentul de contabilitate (contabil sef in situatia expusa)  este o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
 
Conform art. 16 din Codul muncii:
 
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
 
Astfel, munca poate fi prestata pentru si sub autoritatea unui angajator in baza contractului individual de munca. Prin exceptie, munca poate fi prestata in baza unui alt tip de contract daca este mentionat expres aceasta posibilitate printr-o reglementare legala. Chiar in situatia in care functia nu ar fi contabil sef este necesar sa existe o exceptie reglementata de lege de la regula incheierii contractului individual de munca.
 
O alta posibilitate de organizare si conducere a contabilitatii este incheierea de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
In acest ultim caz societatea nu are nicio obligatie in ceea ce priveste retinerea si declararea taxelor datorate.   
Plata si declararea impozitului pe venit si contributiilor sociale se va realiza de persoana fizica in calitate de persoana fizica autorizata CECCAR.
 
Un raspuns oferit in data de 26.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajare contabil sefcontract de managementcontract de management angajare

Data aparitiei: 02 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajarea unui contabil sef in baza unui contract de management. Este posibila? Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]