Conform Legii nr. 441/2006, care este varianta optima de ales in cazul in care directorul general este şi administrator CA? Sa renunte la functia de administrator CA avand in vedere ca salariul de director general este mai mare?
Raspuns:
Nu faceti nici o precizare asupra formei de organizare a societatii la care faceti referire, astfel incat vom porni de la premisa ca este vorba despre o societate pe actiuni.
Astfel, in conditiile art. 137¹ alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, in cazul societatilor comerciale pe actiuni, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract individual de munca, iar daca administratorii sunt desemnati din randul salariatilor S.A., raportul de munca al acestora va fi suspendat pe durata mandatului, in conditiile art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare.
In conditiile suspendarii raportului de munca şi implicit a desfaşurarii activitatii in baza unui contract de management, administratorul va beneficia de plata unei indemnizatii de management şi de stagii de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, respectiv sistemul asigurarilor sociale de stat.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Trebuie sa tineti cont de faptul ca Legea nr. 31/1990 interzice directorilor societatilor comerciale pe actiuni sa incheie contracte individuale de munca cu societatea, iar in cazul in care aceste contracte exista anterior numirii in functia de director, ele vor fi suspendate pe durata mandatului!