Asadar, in luna aprilie 2018, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.512 lei, cu 0,5% mai mare decat in luna martie 2018, iar castigul salarial net a fost de 2.713 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 9 lei (+0,3%), potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (6.437 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.563 de lei).
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%, mai precizeaza INS, conform Mediafax.
Indicele castigului salarial real - castigul mediu ajustat cu inflatia - fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109%. si de 99,8% pentru luna aprilie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna martie 2018.
In luna aprilie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), mai specifica INS.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost in domenii precum: extractia petrolului brut si a gazelor naturale (+23,2%), in extractia carbunelui superior si inferior (+20,0%), respectiv in activitati de servicii anexe extractiei (+18,8%); intre 9% si 12% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 5,5% si 9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea substantelor si a produselor chimice, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cercetare-dezvoltare.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net: in fabricarea produselor din tutun (-33,3%), respectiv in extractia minereurilor metalifere (-14,6%); intre 5% si 9% in fabricarea bauturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.
Este demn de mentionat ca in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-1,8%), respectiv in administratia publica (-0,2%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in sanatate si asistenta sociala (+2,3%) comparativ cu luna precedenta, concluzioneaza INS.
Sursa: INS