Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca exista un surplus de 150.000 de oameni in administratie și ca va recurge la o reducere a personalului din ministerul pe care il conduce, dar numai dupa o analiza riguroasa.
Violeta Alexandru a confirmat numarul de angajati in plus, in cadrul unei emisiuni Digi24: "Da. Aici erau si cifrele pe care le avem. (...) Nu e vorba de a fi inlocuiti total, partial, asa, fara nicio analiza. Constatarea mea, la Ministerul Muncii cel putin, si sunt in plina evaluare in minister - urmand ca in foarte scurta vreme sa le finalizez si pe cele de la Casele Nationale de Pensii, cu ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca n.r), AJOFM, Inspectia Muncii, cu ITM-urile (Inspectoratele Teritoriale de Munca n.r), respectiv ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala n.r), se intampla in paralel, dar am avansat putin cu situatia de la Ministerul Muncii -impresia mea este ca muncim mult, ne agitam mult si nu avem eficienta", a spus ministrul muncii.
Ministrul a vorbit si despre organizarea in cadrul acestor institutii, precizand ca eficienta este scazuta, chiar daca se lucreaza mult:
"O concluzie la care am ajuns este ca sunt activitati intense in unele dintre compartimentele serviciilor din minister, problema este ca nu avem eficienta, pe de o parte, si ca nu stim sa normam munca de asa maniera incat sa ajungem la rezultat si atunci da, probabil tot timpul vor fi justificari ca e nevoie de oameni mai multi, ca sunt necesari angajati in plus. Fiecare manager, fiecare conducator de institutie ar trebui sa stie foarte bine potentialul oamenilor, sa gaseasca o justa masura intre momentul in care simte ca sunt incarcati suficient si atunci e nevoie sa se gaseasca cu adevarat specializarea sau tema, domeniul in care are nevoie de resursa suplimentara si unde ne-am specializat - ca avem si aceasta realitate in sistemul public - in a trage de timp. Fac o lucrare vreo doua saptamani, o gandesc ec. si de fapt acolo rezultatul se putea atinge intr-o mult mai scurta perioada", a spus Alexandru.
Violeta Alexandru va lua masuri in privinta acestui surplus de 150.000 de angajati, insa nu va actiona inainte de a face o evaluare riguroasa.
"Eu va spun cinstit ca optica acestui cabinet este sa se faca o evaluare cat se poate de serioasa. Nu stiu daca o sa fie farmacie, dar eu cel putin ma tin serios de treaba. Nu am razbunari, nu am nimic cu nimeni, dar am evaluat cu toata rigoarea. Unde este eficienta, unde am nevoie de oameni cu o anumita calificare, incerc sa comasez anumite directii si anumite servicii in care consider ca o impreunare a expertizei, de exemplu in partea de statistica si de analiza de date, eu cred ca toate deciziile care s-au luat in ultimul an cu privire la
salarizare s-au luat inertial, s-au luat istoric. Nu a facut nimeni o analiza in profunzime. (...) Deci vom face o analiza, in mod evident vor fi niste scaderi, dar nu vor fi facute nici cu razbunare si nici cu dorinta de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza", a mai spus Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<