Ce modificari ar putea fi aduse? Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice ar putea fi modificata pentru a sprijini persoanele care lucreaza in conditii periculoase/vatamatoare si in conditii grele de munca.
Angajatii Ministerului Apararii care sunt supusi unei incordari psihice foarte ridicate ar putea primi noi sporuri la salariu, alaturi de cei mentionati mai sus, conform unui proiect de hotarare care a fost pus in dezbatere publica.
Asa cum se poate vedea si in proiectul de act normativ conditiile pentru a intra in posesia sporurilor pentru conditii de munca sunt prevazute in anexele proiectului.
Este vorba despre 3 anexe: pentru conditii periculoase sau vatamatoare, pentru conditii grele de munca si pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Care vor fi criteriile de acordare a sporurilor?
Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare
Se vor avea in vedere urmatorii factori care determina incadrarea locurilor de munca in aceste conditii: existenta factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului, intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, precum si durata de expunere la actiunea factorilor nocivi si existenta unor conditii de munca care implica un efort fizic mare, in conditii de microclimat zgomot intens sau vibratii.
Aceste conditii de munca vor presupune un risc de accidentare sau imbolnavire, structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca, precum si alti factori care pot duce la uzura prematura a organismului.
Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare se acorda acolo unde, cu toate masurile de securitate a muncii luate, se mentine un permanent risc de imbolnavire sau leziune fizica, cum ar fi: pericolul de explozie, pericolul de iradiere, pericolul de contagiune si/sau contaminare, pericolul de accidentare, precum si pericolul de agresiune fizica, observa capital.ro.
Mai precizam ca activitatile care solicita o incordare psihica foarte ridicata vor beneficia de un spor de pana la 15% din solda de functie/salariul de functie/salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat.
Pentru mai multe detalii legate de sporuri si acordarea acestora poti citi in proiectul de lege >>>