Un exemplu concret este cel referitor la situatia parintelui care nu mai detine copilul in intretinere. Daca s-a pronuntat sentinta de divort iar copilul a fost incredintat mamei, tatal nu mai poate primi deducere pentru copil.
Asa cum bine stim, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, fiecare contribuabil care are in intretinerea sa un copil minor beneficiaza de deducerea personala pentru acesta.
Concret, daca parintii locuiesc impreuna cu copilul, ambii parinti vor putea beneficia de deducerea personala pentru acelasi copil chiar si in situatia in care copii provin din casatorii anterioare.
Conform Codului fiscal, copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intretinuti.
Insa daca discutam despre situatia copilului minor care este incredintat prin sentinta mamei si nu in intretinere comuna, atunci tatal firesc nu mai poate beneficia de deducere pentru minor.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In schimb, noul sot al mamei, daca aceasta s-a recasatorit, va beneficia de deducere pentru copilul minor, pentru motivul ca acesta se afla in intretinerea sa.