Ajutorul de nastere nu se include in venitul salarial si nu este impozabil?
Intrebarea mea este cum putem sa acordam acest ajutor de nastere, deoarece conform art. 51 lit. c) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National suntem obligati sa acordam acest ajutor?
Raspuns:
Art. 51 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2007- 2010 va fi coroborat cu art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Rezolvati cu mare usurinta orice problema referitoare la concedii, pensii, somaj, CAS, CASS etc., oricat de specifica ar fi.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Cheltuielile mentionate la art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal au deductibilitate limitata, respectiv in limita unei cote de maximum 2% aplicate asupra fondului de salarii realizat. Intra sub incidenta acestei limite cu prioritate ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si ale accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile pe care le au sub patronaj.
In cadrul acestor limite pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: transportul la si de la locul de munca al salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, inclusiv transportul, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.