- sa fi implinit varsta de 18 ani, daca esti persoana fizica ce solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor intreprinderii familiale;
- sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
- sa detii sediu profesional declarat;
- sa declari pe propria raspundere ca indeplinesti conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
La incheierea contractului de asigurare sotul/sotia PFA va trebui sa prezinte actul de identitate in original certificarea pentru conformitate a copiei facandu-se de catre reprezentantul casei de pensii.
In contractul de asigurare, sotia/sotul PFA va stabili si venitul lunar asigurat la care urmeaza sa se aplice cota de contributie la sistemul asigurarilor sociale de stat de 31,3%.
La stabilirea venitului lunar asigurat sotia/sotul PFA va trebui sa respecte limita minima si cea maxima astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, conform acestui act normativ venitul lunar asigurat va fi stabilit nu mai putin decat suma reprezentand 35% din cstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Potrivit Legii nr. 187/2014 Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014, cstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.
2.415 x 35% = 845 lei
2.415 x 5 = 12.075 lei
Asadar, venitul asigurat se poate situa intre 845 lei si 12.075 lei.
Potrivit art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pot avea si calitatea de persoana fizica autorizata urmatoarele categorii de pensionari:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate pentru jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
- copiii, pensionari de urmas;
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din cstigul salarial mediu brut.
Sursa: Raporturile de munca ale PFA