legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Ce trebuie sa stii despre asigurarea sotului-sotiei PFA in sistemul de pensii

pfaRaporturile de munca ale PFApfa si pensionarpensionar si pfapensie si pfa
Pentru a deveni PFA trebuie sa respecti 4 reguli principale:

- sa fi implinit varsta de 18 ani, daca esti persoana fizica ce solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor intreprinderii familiale;

- sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;

- sa detii sediu profesional declarat;

- sa declari pe propria raspundere ca indeplinesti conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.


Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

La incheierea contractului de asigurare sotul/sotia PFA va trebui sa prezinte actul de identitate in original certificarea pentru conformitate a copiei facandu-se de catre reprezentantul casei de pensii.

In contractul de asigurare, sotia/sotul PFA va stabili si venitul lunar asigurat la care urmeaza sa se aplice cota de contributie la sistemul asigurarilor sociale de stat de 31,3%.

La stabilirea venitului lunar asigurat sotia/sotul PFA va trebui sa respecte limita minima si cea maxima astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, conform acestui act normativ venitul lunar asigurat va fi stabilit nu mai putin decat suma reprezentand 35% din cstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Potrivit Legii nr. 187/2014 Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014, cstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.

2.415 x 35% = 845 lei
2.415 x 5 = 12.075 lei

Asadar, venitul asigurat se poate situa intre 845 lei si 12.075 lei.

Potrivit art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pot avea si calitatea de persoana fizica autorizata urmatoarele categorii de pensionari:

- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate pentru jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
- copiii, pensionari de urmas;
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din cstigul salarial mediu brut.

Sursa: Raporturile de munca ale PFA

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfaRaporturile de munca ale PFApfa si pensionarpensionar si pfapensie si pfa

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 29 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Ce trebuie sa stii despre asigurarea sotului-sotiei PFA in sistemul de pensii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]