Aceste informatii le cunoasteti deja, dar ce nu ati aflat inca e ca lucrarea Telemunca. Avantaje. Dezavantaje. Optimizare cost se afla astazi la oferta si are REDUCERE 50% …click aici si prindeti Oferta Zilei >>
"Conform art 17, alin (3), lit j, conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca, se trec nominal in in statul de salariu sau in contractul de munca la rubrica salariu sau la alte clauze? De asemena aceste venituri din cheltuieli sunt impozabile?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Este demn de mentionat ca potrivit art. 5 alin. (2) lit. j) din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca in cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Aceste chletuieli sunt cheltuieli aferente activitatii de telenca pe care le suporta angajatorul si nu sunt venituri pentru salariat. In aceste conditii, aceste cheltuieli nu se inregistreaza in statul de salarii si nici nu sunt impozabile pentru salariat. De asemenea, nu se trec in contractul individual de munca la rubrica salariu pentru ca nu fac parte din salarizarea salariatului.
Cheltuielile prevazute la art. 5 alin. (2) lit. j) din Legea 81/2018 pot fi cheltuielile pentru electricitate ce sunt efectuate pentru activitatea de telemunca la domiciliu salariatului.
In cazul activitatii de telemunca, elementele prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018 pot fi prevazute in contractul individual de munca separat intr-un capitol intitulat, spre exemplu: Activitatea de telemunca sau pot fi prevazute dispersat.
Sursa: PortalCodulMuncii