Resurse Umane: Cat de importante sunt abilitatile de conducere si cum sa le recunoasteti

resurse umanemanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice firma este compusa din compartimente, grupuri si persoane de o natura diversa, cu nevoi si interese specifice si, in anumite situatii, chiar contradictorii. Functia principala a oricarui conducator este aceea de a recunoaste aceste diferente si de a le armoniza, in vederea realizarii obiectivelor comune.

Conducerea poate facilita satisfacerea unor trebuinte si atingerea unor scopuri personale sau poate inspira si orienta persoanele spre motive superioare de autorealizare, in locul satisfacerii unor interese imediate.

Termenul de conducere poate reprezenta atributul unui post din organigrama unei firme (de exemplu, directorul general), dar si o categorie de comportament (ceea ce face ca o persoana sa influenteze alte persoane).

Spunem despre o persoana ca are abilitati de conducere atunci cand ii poate determina pe altii sa se implice intr-o actiune de buna voie, si nu pentru ca se tem de consecintele nesupunerii ori pentru ca se supun automat cerintelor oficiale.

Consilier - Managementul Resurselor Umane: tot ce vreti sa aflati despre resurse umane si managementul resurselor umane!


In urma activitatii majoritatii angajatilor dintr-o firma rezulta produse vizibile, tangibile. Dar, in toate firmele, in spatele acestora se afla un alt tip de „profesionisti”, ale caror produse, la fel de importante, sunt mai putin vizibile. Produsele lor sunt:

armonia;
punctualitatea;
stimularea fara stres;
entuziasmul in munca;
increderea in colegi;
spiritul intreprinzator;
creativitatea;
cooperarea.

Toate acestea sunt generate de conducatorii organizatiei. Dar, din cauza caracterului intangibil al acestui gen de activitate, profesia de conducator este adesea ignorata, gresit inteleasa sau denigrata.
Si totusi, oricine intra intr-o firma, oricare ar fi profilul acesteia, are nevoie doar de cateva minute pentru a-si face o imagine despre prezenta sau non-prezenta actului de conducere:

Telefoanele suna si nimeni nu raspunde?
Avizierele sunt pline de hartii inutile sau sunt ordonate?
Auziti voci iritate sau razand?
Angajatii lucreaza cu entuziasm sau par mai degraba plictisiti ori nervosi?
Esti primit cu un cascat, o incruntatura sau cu un zambet?
Esti macar intampinat de cineva?

Abilitatile de conducere sunt, asadar, deosebit de importante pentru eficienta organizatiei sau pentru multumirea celor care lucreaza acolo.
Cu cat o firma este mai putin structurata, cu cat limitele de autoritate, obiectivele si termenele-limita sunt mai putin formalizate si functionale, cu atat mai mult este nevoie de un set inalt de abilitati de conducere pentru a obtine succesul scontat.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umanemanagementul resurselor umane

Data aparitiei: 10 Decembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Resurse Umane: Cat de importante sunt abilitatile de conducere si cum sa le recunoasteti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]