De ce ne barfim sefii? Si de ce ne intoarcem tot la ei?

Adela Simonescu
Adela Simonescu
10 August 2015
10 August 2015
Adela Simonescu
Adela Simonescu
sefidespre sefisefi groaznicisefi teribilisefi toxici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Petrecem 8-10 ore din zi alaturi de ei. Jumatate de zi, cu aproximatie. Jumatate de zi langa un strain total sau jumatate de zi langa un indrumator. Diferenta pe care noi o facem.

Discutam din nou despre sefi. Nu de alta, dar sunt cei care ne indruma in cariera. Noi ne dam acordul si noi trebuie sa avem incredere deplina. Scenariu imposibil pentru unii, tangibil pentru altii. Unii cred de la bun inceput ca toti sefii sunt niste nenorociti in costume. Altii pleaca din cealalta directie, din capatul opus, de la ideea ca unii sunt de-a dreptul geniali. Si ca cele aproximativ 9 ore petrecute cu ei zilnic au insemnatate. Nu numaram orele. Le facem sa conteze.

Citeam in weekend un articol bun, scris de Sana Nicolau, publicat pe Gandul. Discuta deschis despre sefi, ca oameni normali, ca mine si ca tine, ca oameni cu aspiratii, probleme, copii cu ADHD, caini care trebuie eutanasiati,  datorii la banci, regrete si probleme, rude bolnave si vecini care dau si ei muzica tare, la fel ca ai nostri.

Nu sunt deloc diferiti de noi. Si, cu toate acestea, ii tratam diferit. Se deschide o adevarata prapastie intre noi si ei, in mare parte construita chiar de ei, in mare parte construita cu mainile noastre.

Sana Nicolau puncteaza perfect neajunsurile unui sef normal, ca al meu si ca al tau. Pleaca ultimul de la birou in cele mai multe cazuri, mananca ultimul, ia cu el toate grijile departamentului si nu poate sa tina departe 90% din insomnii cand tu dormi cu fundul in sus pana la 8 dimineata.

Are laptop de la firma, masina si telefon, bani mai multi si pare ca o duce mai bine. Dar toate vin cu un pret pe care sefii nostri, adesea, il platesc cu varf si-ndesat.

Ii vedem mai tristi decat ar trebui, cu ochii mai inrositi decat ar trebui, cu cearcane mai adanci decat ne-am astepta, cu probleme pe care nu au voie sa le dea mai departe. Sunt teme pe care le vor rezolva fara ajutorul nimanui, spre deosebire de ale noastre. Pe ale noastre le rezolvam impreuna cu ei, fie ca au sau nu chef de noi.

Mergem la biroul nostru si ne bagam in sufletul lor. Le zambim frumos si le spunem clar ca nu stim cum sa le rezolvam. Nu ne intereseaza ce au de rezolvat atunci, daca sunt in drum spre toaleta sau daca le ghioraie stomacul de foame. Proiectul x nu merge perfect. Clientul y isi vrea banii inapoi. Produsul z intra in declin si toate aceste probleme le vom imparti cu ei, fie ca vor sau nu. Sunt obligati. Sunt sefii nostri si ei stiu ca in pauza ii barfim, le punem coarne.

Si, cu toate acestea, ne primesc de fiecare data. Ne ajuta si ne dau solutii bune. Ne privim carierele si realizam ca suntem mult mai departe decat eram anul trecut. Am crescut si o buna parte din eforturi au fost sustinute de ei, de sefii nostri.

Nu ii intelegem intotdeauna si nici nu trebuie. Nu le intelegem intotdeauna deciziile si nici nu trebuie. Nu stim de ce sunt zile in care par mai abatuti decat de obicei si nici nu ne vor spune. Un sef nu se plange si nu isi imparte grijile. Va lua deciziile singur, dimineata cand se trezeste, inainte sa isi duca copiii la gradinita si sa le reaminteasca a mia oara ca ii iubeste.




NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]