Managementul resurselor umane: Cum si cui sa delegati sarcinile importante

resurse umanemanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Una dintre cheile succesului in afaceri este sa cunoasteti arta delegarii responsabilitatilor. Astfel, aveti mai mult timp pentru sarcinile cu adevarat importante, sunteti mai putin stresat si reusiti sa rezolvati mai multe probleme in acelasi interval de timp. Pentru a ajunge departe, aveti nevoie de angajati gata sa preia cu succes oricare dintre sarcinile incredintate de dumneavoastra. Alta solutie nu exista. Este imposibil sa le rezolvati dvs. pe toate.

Pentru intrebarile dvs. legate de managementul resurselor umane, acum aveti raspunsurile! Pentru mai multe informatii despre
managementul resurselor umane , click aici!

Dar cum sa reusiti intotdeauna acest lucru?

Iata in continuare cateva recomandari care au dat rezultate in cazul mu ltor manageri:

Antrenati-va angajatii sa va preia responsabilitatile. Incepeti cu delegarea sarcinilor minore. Apoi, analizati rezultatele. Daca lucrurile merg pe drumul cel bun, odata cu trecerea timpului, mariti complexitatea sarcinilor. Dar niciodata nu uitati sa analizati rezultatele.

Aflati dinainte daca sarcinile incredintate le fac placere celor pusi sa le rezolve. Dar asta doar in cazul sarcinilor complexe si solicitante. Altfel, exista o mare posibilitate ca lucrurile sa fie facute de mantuiala.

Asigurati-va inainte ca persoana selectata are pregatirea si aptitudinile necesare solutionarii problemei incredintate. Altfel, veti munci de doua ori: o data pentru indreptarea greselilor, apoi pentru a rezolva efectiv problema.

Comunicati coordonatele fiecarei sarcini corect si complet. Straduiti-va pe cat posibil sa realizati acest lucru in scris. Va va ajuta in primul rand pe dumneavoastra sa va clarificati gindurile si sa vizualizati rezolvarea proiectului. Iar persoana delegata nu va avea nici un motiv sa zica, pentru a se scuza, "am inteles altceva", "n-am crezut ca...", "mi s-a parut ca...". Aratati persoanei delegate cum sa realizeze corect sarcina incredintata.

Manifestati-va increderea in persoana careia i-ati incredintat rezolvarea sarcinii si incurajati-o. Fiecare dintre noi are nevoie de incurajari si aprecieri sincere. Acest lucru sporeste enorm productivitatea.

Acordati persoanei delegate dreptul de a avea o alta opinie sau de a gresi. Faptul ca nu rezolva problema in stilul dumneavoastra nu inseamna ca este mai putin capabil.

Incredintati sarcinile solicitindu-le si nu impunindu-le. In delegare, curtoazia si respectul sunt recomandabile.

Comunicati clar si de la inceput care sunt performantele care trebuie atinse. Explicati la inceput ce, cum si cand doriti sa fie rezolvata o anumita problema. In plus, este foarte util sa comunicati de ce sarcina ceruta este importanta si necesara.

Respectati aceste recomandari. Ele va vor asigura succesul aproape in orice situatie cand trebuie sa delegati. Si astfel veti avea mai mult timp pentru dumneavoastra.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umanemanagementul resurselor umane

Data aparitiei: 13 Noiembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Managementul resurselor umane: Cum si cui sa delegati sarcinile importante Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]