Editorial, 09.10.2008 - Gabriela Chirazof
De curand a fost adoptata H.G. nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Noul salariu minim pe tara naste noi abordari din partea executivului.
Daca pana la acest moment, valoarea unor drepturi de asistenta sociala se calcula in raport cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, a sosit timpul schimbarii.
Am in vedere recent adoptata Ordonanta de urgenta nr. 118/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul unor drepturi de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 680 din 03/10/2008.
Astfel, in preambulul O.U.G. nr. 118/2008 Guvernul justifica caracterul urgent al actului normativ prin aceea ca „drepturile de asistenta sociala al caror nivel se stabileste in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vor inregistra o crestere fara precedent, ceea ce ar conduce la un efort bugetar imposibil de sustinut pe termen scurt si mediu. Aceasta ar conduce totodata la neacordarea unor drepturi, ceea ce ar putea determina nemultumiri in randul beneficiarilor drepturilor de asistenta sociala.”
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Legis Plus Legislatia Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
Sus-mentionata ordonanta de urgenta modifica, printre alte acte normative, dispozitii din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________