Va informam ca Excelenta sa Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord s-a intalnit in data de 16 octombrie la Bucuresti, cu doamna Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Discutiile au fost axate pe proiectele comune, in special pe transferul drepturilor de pensie ale romanilor stabiliti in Regat care se intorc in Romania dupa retragerea din activitate, dar si ale pensionarilor din Marea Britanie care au contributii in Romania. In acest moment, romanii stabiliti in Marea Britanie pot obtine pensie de stat dupa minimum 10 ani de contributii, cu respectarea principiului totalizarii perioadelor de cotizare din toate statele UE in care acestia au muncit legal si au platit cotizatii pentru pensie.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare.
„Ne dorim sa avem o comunicare mai buna cu cetatenii nostri din ambele tari astfel incat toti sa stie care le sunt drepturile si obligatiile pe care le au chiar dinainte de a pleca. Apreciez enorm misiunea pe care ati avut-o in Romania si felul in care ati facut ca vocea romanilor sa fie auzita in Marea Britanie”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
„Corpul diplomatic de la Bucuresti suntem impresionati de caldura romanilor. Sustinem parteneriatul nostru strategic si avem in continuare multe proiecte comune in domeniul muncii”, a spus Excelenta Sa Andrew Noble.
Comunitatea de romani este una dintre cele mai numeroase din Marea Britanie. 1.106.280 conationali au primit noul statut de rezidenta in Regat in baza Acordului de Retragere din Uniunea Europeana, fiind cea mai numeroasa comunitate de straini cu acest statut. Romanii sunt, in general, bine integrati, iar majoritatea lucreaza in sectoarele deficitare ale pietei muncii (medici, asistenti medicali, agricultura, constructii, agricultura, constructii ingrijirea persoanelor in varsta).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<