legislatiamuncii.ro cauta meniu
Consultanta in afaceri | Manager
 

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasiguratUrmeaza sa va informam, prin cele ce mai jos, care sunt persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat.


Raspuns:

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici

Cum sa te pensionezi in 2015
Cum sa te pensionezi in 2015

Vezi detalii aici

33 de instrumente pentru un manager eficient
33 de instrumente pentru un manager eficient

Vezi detalii aici
In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea acestora.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 08 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 4.07 din 5 - 15 voturi
Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 7)


Kapitany Zoltan
21-Ian-2015

Sunt angajat la o fima privata ,vreau sa trec pe sotia ca coasigurata -nu are loc de munca insa detinem aprox .2,5 ha de pamant .Pamantul arabil este dat in arenda la o asociatie contra unei cantitati de cereale.Per total venitul dupa acest teren reprezinta cam 100 ron /luna /persoana .2 persoane neavand copii Intrebarea este se poate sau nu ? Un coleg a incercat dar a primit raspuns negativ avand 1 ha de terenlimita este 1ha .Un vecin a reusit la o alta firma ,acolo s-a calculat venitul nu suprafata de teren. Cateva lamuriri daca se poate .Cu stima K.Z.

11-Nov-2013

Buna ziua, Vreau sa il pun pe tatal meu vitreg ca si coasigurat. Cum pot dovedi ca ete tatal meu vitreg si nu natural? Va multumesc!

10-Aug-2013

As avea si eu doua intrebari: - daca tatal este pensionar pe caz de boala, mama care nu are nici un fel de venit poate fi coasigurat a acestuia? - as dori sa o iau pe mama coasigurat, insa locuim in judete diferite. exista vreun impediment? Multumesc!

16-Mai-2013

Buna ziua!Intrucat mama mea are calitatea de coasigurat,tatal meu fiind pensionar,nu mi se pare corect ca adeverinta de coasigurat sa fie valabila doar 3 luni,deoarece parintii stau la o departare de 120 km de judetul Suceava si pana se trimit hartiile necesare,pana se fac adeverintele,pana ce vine prin posta,pana ce o aduce postasul dureaza cam 2 sapt, mentionez ca acum mama a facut o tromboflebita si trebuie internata de urgenta,adeverinta de coasigurat expirandu-i de 2 zile iar cealalta nu a venit inca,la fel s-a intamplat si acum 3 ani, in cazul acesta ce este de facut? Ar trebui ca sotiile de pensionari care au calitatea de asigurat sa beneficieze de adeverinte valabile pana la decesul sotului sau macar sa fie valabile o perioada mai mare de timp.In speranta ca se va rezolva aceasta ,va multumesc anticipat!

29-Mar-2013

Sunt administrator si asociat unic intr-un SRL, fara contract de munca sau alt contract cu firma pe care o detin si ca atare fara venituri. De curand a trebuit sa apelez la CASS Ilfov pentru o adeverinta de asigurat pe care sa o prezint medicului de familie deoarece sunt gravida in luna a 7-a. Dupa ce am facut toate demersurile pentru a fi luata in evidenta sotului in calitate de coasigurat m-am trezit la CASS Ilfov ca mi se solicita o adeverinta de la ONRC in care figuram cu firma motiv pentru care mi s-a refuzat calitatea de coasigurat si mi s-a impus sa achit cotizatia de asigurat pentru ultimele 6 luni cu penalitati bineinteles luna Aprilie 2013. Dupa o saptamana de drumuri intre Admnistratia Financiara, ONRC si CASS Ilfov nici acum nu am intrat in posesia acestei adeverinte care m-a costat in jur de 500 de lei drumurile facute motorina 367 lei cotizatiile aferente perioadei impuse de CASS Ilfov 45 lei taxa ONRC persoana juridica. Va rog sa ma ajutati cu informatii daca este legal sa ti impute plata cotizatiei de asigurat si sa ti se refuze calitatea de coasigurat doar pentru ca figurez cu firma desi nu am niciun fel de venit din aceea firma. Mentionez ca pe adeverinta de la Administratia Financiara am aparut cu venituri din dividende pe 2012 de 35 de lei, insa nu sunt de la firma deoarece firma a fost pe minus atat in 2011 cat si in 2012. Este normal ca un om care figureaza cu venituri de 35 de lei sa trebuiasca sa achita aproape 500 de lei, sa umble mai mult de o sanatate, gravida fiind pentru a primi o adeverinta de asigurat? Imi permit pe aceasta cale sa fac si o decalaratie pe care daca se poate va rog sa o publicati "Traim intr-o tara in care functionarii publici isi bat joc de noi si statul iti ia din buzunar si ce nu ai! Rusine statului roman si institutiilor pe care le conduce!"

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Angajamentul De Plata Incheiat In Forma Autentica Este Titlu Executoriu?Intrebare: Buna ziua, Angajamentul de plata al salariatului incheiat in forma autentica constituie titlu executoriu in baza caruia pot face retinerii lunare din salariu?
 

Raspuns: Da, si mai mult decat atat, daca aveti titlu executoriu puteti urmarii veniturile salariale si la ur... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute noua lege din 2014

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii