legislatiamuncii.ro cauta meniu
Programul de lucru
 

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasiguratUrmeaza sa va informam, prin cele ce mai jos, care sunt persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat.


Raspuns:

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

Regulamentul de  Organizare si Functionare
Regulamentul de Organizare si Functionare

Vezi detalii aici

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici
In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea acestora.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 08 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat Nota: 3.93 din 5 - 94 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (13)


Valentina Gogoasa
06-Nov-2015

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu asigurarea de sanatate! Am calitatea de coasigurat la fica mea la serviciu si pentru o luna de zile mi. am gasit un loc de munca! Intrebarea mea este: daca eu ma angajez pentru o luna de zile la o firma si respectiva firma imi vireaza contributia de sanatate este vreo problema si ce ar trebui sa faca fica mea in acest caz pentru ca eu voi apare ca si asigurat o data si in acelasi timp si in calitate de coasigurat? Este legal sau ilegal Va rog cum se poate proceda si ce ar trebui sa facem noi in acest caz??? Imi este teama sa nu ma trezesc cu vreo amenda!!! Va multumesc!!!!

Nemeti Rodica
02-Aug-2015

As dorii sa stiu daca pot sa-l pun ca si coasigurat pe fratele meu. Este mai in varsta decat mine si sufera de cancer. As dorii sa-mi trimiteti raspunsul pe adresa mea de mail r.nemeti@yahoo.com Multumesc

preda ramona
02-Aug-2015

As dorii sa stiu dak nu mai sunt asigurata de anu trecut din aprilie poate sa ma ia sotu pe asigurarea lui desi nu suntem cununati 5

GRIGORE MARIANA
07-Iun-2015

Am inteles ca pt a deveni coasigurat trebuie depuse actele la angajatorul sotului asigurat. In cazul in care coasiguratul se angajeaza ulterior , cum se procedeaza ? Va multumesc anticipat.

cocina sorin
30-Apr-2015

Daca sunt coasigurat pot sa lucrez ca sezonier legal

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Contract De Munca Pe Perioada Determinata Si SarcinaIntrebare: Buna ziua, Am avut un contract de munca pe perioada determinata de 1 an iar acum s-a mai prelungit pe 3 luni .Eu acum sunt insarcinata in doua luni.Imi este teama sa spun colegilor si conducerii, ca poate nu o sa imi mai prelungeasca contractul.Contractul imi expira in luna martie. In situatia in care nu o sa imi prelungeasca contractul pot intra in maternal din somnaj? Care este succesiunea evenimentelor? Din somaj mai pot lua indemnizatia pentru cresterea copilului? Va multumesc!
 

Raspuns: Da. Cele 12 luni necesare realizarii stagiului de cotizare pot fi constituite integral si din perioa... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Noul Cod Fiscal modifica impozitarea salariilor si a contributiilor

 
Descarca GRATUIT raportul special
Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 

 
 
  
IMPOZITUL PE SALARII S-A SCHIMBAT!
Atentie la modificarile din Noul Cod Fiscal aduse impozitarii si contributiilor aferente salariilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]