legislatiamuncii.ro cauta meniu
Raporturile de munca ale PFA
 

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasiguratUrmeaza sa va informam, prin cele ce mai jos, care sunt persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat.


Raspuns:

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici

Cum sa te pensionezi in 2015
Cum sa te pensionezi in 2015

Vezi detalii aici

33 de instrumente pentru un manager eficient
33 de instrumente pentru un manager eficient

Vezi detalii aici
In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea acestora.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 08 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat Nota: 4.05 din 5 - 28 voturi.
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 8)


mihaela madalina
10-Mar-2015

Buna ziua!Am si eu o Óntrebare:un angajat cu jumătate de normă,poate lua Ón Óntretinere pe soț?Mulțumesc anticipat!

Kapitany Zoltan
21-Ian-2015

Sunt angajat la o fima privata ,vreau sa trec pe sotia ca coasigurata -nu are loc de munca insa detinem aprox .2,5 ha de pamant .Pamantul arabil este dat in arenda la o asociatie contra unei cantitati de cereale.Per total venitul dupa acest teren reprezinta cam 100 ron /luna /persoana .2 persoane neavand copii Intrebarea este se poate sau nu ? Un coleg a incercat dar a primit raspuns negativ avand 1 ha de terenlimita este 1ha .Un vecin a reusit la o alta firma ,acolo s-a calculat venitul nu suprafata de teren. Cateva lamuriri daca se poate .Cu stima K.Z.

11-Nov-2013

Buna ziua, Vreau sa il pun pe tatal meu vitreg ca si coasigurat. Cum pot dovedi ca ete tatal meu vitreg si nu natural? Va multumesc!

10-Aug-2013

As avea si eu doua intrebari: - daca tatal este pensionar pe caz de boala, mama care nu are nici un fel de venit poate fi coasigurat a acestuia? - as dori sa o iau pe mama coasigurat, insa locuim in judete diferite. exista vreun impediment? Multumesc!

16-Mai-2013

Buna ziua!Intrucat mama mea are calitatea de coasigurat,tatal meu fiind pensionar,nu mi se pare corect ca adeverinta de coasigurat sa fie valabila doar 3 luni,deoarece parintii stau la o departare de 120 km de judetul Suceava si pana se trimit hartiile necesare,pana se fac adeverintele,pana ce vine prin posta,pana ce o aduce postasul dureaza cam 2 sapt, mentionez ca acum mama a facut o tromboflebita si trebuie internata de urgenta,adeverinta de coasigurat expirandu-i de 2 zile iar cealalta nu a venit inca,la fel s-a intamplat si acum 3 ani, in cazul acesta ce este de facut? Ar trebui ca sotiile de pensionari care au calitatea de asigurat sa beneficieze de adeverinte valabile pana la decesul sotului sau macar sa fie valabile o perioada mai mare de timp.In speranta ca se va rezolva aceasta ,va multumesc anticipat!

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Se Acorda Spor Vechime Unui Salariat Care A Lucrat In Strainatate?Intrebare: Buna ziua, am un salariat care a lucrat in strainatate o perioada de timp. La calculul salariului de baza intra si procentul de acordare spor vechime, pe care trebuie sa-l stabilesc in functie de vechimea in munca. Intrebarea mea este: Se i-a in calcul la acordarea sporului de vechime si anii lucrati in strainatate? Mentionez ca nu apare cu vechime in munca inregistrat nici in carnetul de munca nici in Revisal. Cei de la Casa de Pensii mi-au comunicat ca va lua 2 pensii: una de la sistemul nost
 

Raspuns: In prezent, dreptul la sporul de vechime face parte din categoria drepturilor conventionale, nefiind... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

 

 

 

 
 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii