legislatiamuncii.ro cauta meniu
Legislatia muncii pentru PFA
 

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasiguratUrmeaza sa va informam, prin cele ce mai jos, care sunt persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat.


Raspuns:

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

Cum sa te pensionezi in 2015 - ghid practic ce trateaza toate aspectele pensionariii
Cum sa te pensionezi in 2015 - ghid practic ce trateaza toate aspectele pensionariii

Vezi detalii aici

Teste de angajare si selectie - metode eficiente de a gasi angajati valorosi
Teste de angajare si selectie - metode eficiente de a gasi angajati valorosi

Vezi detalii aici

Kitul Administratorului de SRL - rezolvati toate problemele cu privire la relatiile de munca
Kitul Administratorului de SRL - rezolvati toate problemele cu privire la relatiile de munca

Vezi detalii aici
In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea acestora.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 08 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Persoanele care pot indeplini calitatea de coasigurat Nota: 4 din 5 - 46 voturi.
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 9)


cocina sorin
30-Apr-2015

Daca sunt coasigurat pot sa lucrez ca sezonier legal

mihaela madalina
10-Mar-2015

Buna ziua!Am si eu o Óntrebare:un angajat cu jumătate de normă,poate lua Ón Óntretinere pe soț?Mulțumesc anticipat!

Kapitany Zoltan
21-Ian-2015

Sunt angajat la o fima privata ,vreau sa trec pe sotia ca coasigurata -nu are loc de munca insa detinem aprox .2,5 ha de pamant .Pamantul arabil este dat in arenda la o asociatie contra unei cantitati de cereale.Per total venitul dupa acest teren reprezinta cam 100 ron /luna /persoana .2 persoane neavand copii Intrebarea este se poate sau nu ? Un coleg a incercat dar a primit raspuns negativ avand 1 ha de terenlimita este 1ha .Un vecin a reusit la o alta firma ,acolo s-a calculat venitul nu suprafata de teren. Cateva lamuriri daca se poate .Cu stima K.Z.

11-Nov-2013

Buna ziua, Vreau sa il pun pe tatal meu vitreg ca si coasigurat. Cum pot dovedi ca ete tatal meu vitreg si nu natural? Va multumesc!

10-Aug-2013

As avea si eu doua intrebari: - daca tatal este pensionar pe caz de boala, mama care nu are nici un fel de venit poate fi coasigurat a acestuia? - as dori sa o iau pe mama coasigurat, insa locuim in judete diferite. exista vreun impediment? Multumesc!

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Care Sunt Pasii Pentru A Corecta O Gresala In RevisalIntrebare: buna ziua, as dori sa ma ajutati cu o problema : la o verificare in revisal am constatat ca am inregistrat eronat functia unui salariat, in contract am functia corecta.cum procedez pentru a remedia aceasta eroare.? ma pozitionez pe contracte, corectie si transmit cu data constatarii, adica azi 12.03.2015 sau modificare cu data constatarii,12.03.2015? va multumesc
 

Raspuns: Corectia unei informatii introduse gresit trebuie efectuata imediat ce angajatorul a luat cunostiint... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 

 
 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]