Conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de coasigurare si deducere personala

coasigurare conditiideducere personala conditiicalitate coasigurat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In primul rand, este important de retinut ca, potrivit art. 224  din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt asigurati fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Astfel, pentru a fi coasigurate persoanele respective NU trebuie sa aiba o sursa de bani proprie.


Este demn de mentionat ca, pentru a dobandi calitatea de coasigurat, trebuie luate in calcul veniturile realizate in fiecare luna in care persoana are aceasta calitate.

Pentru a intelege mai bine procesul, iata o intrebare concludenta, din cadrul site-ului PortalCodulMuncii: "Va rog sa-mi spuneti daca un angajat poate beneficia de deducere personala cf. Codului fiscal pt. mama sa; asigurare de sanatate fara plata contributiei, cf. art. 224 din Legea 95/2006 pt. mama sa in conditiile in care pe Adeverinta de venit de la Finante mama dansei figureaza cu un venit impozabil in anul 2016 (realizat in 25.07.2016) pentru Transfer proprietate imobiliara in valoare de 34.000 lei."

Dupa cum se poate observa din intrebare, exista doua situatii. In acest context, mama salariatului salariatei poate avea calitatea de coasigurat daca nu realizeaza niciun fel de venit.  Prin urmare, mama salariatei nu poate avea calitatea de coasigurat in luna iulie a anului 2016, intrucat a obtinut venituri. Dar, ar putea beneficia de coasigurare in luna august 2016, daca nu a obtinut niciun venit in acea luna.

In ceea ce priveste deducerea personala, este bine de inteles ca aceasta reprezinta dreptul salariatilor cu persoane aflate in intretinere si care au un venit brut sub 3.000 de lei, de a beneficia de o deducere din venitul net lunar din salarii.

In situatia de mai sus, potrtivit art. 77 alin. (3) din Codul fiscal,  daca mama salariatei are un venit de cel mult 300 de lei lunar, fiica o poate lua in intretinere pentru a beneficia de deducere personala.

Mai multe despre coasigurare si deducere personala citeste pe PortalCodulMuncii



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
coasigurare conditiideducere personala conditiicalitate coasigurat

Data aparitiei: 17 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de coasigurare si deducere personala Nota: 4.67 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]