Angajatii lucreaza la calculator? Care pot fi efectele asupra sanatatii?

ssmcalculator riscboli profesionale calculatormunca la biroussm munca la biroussmprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Utilizarea incorecta a echipamentelor cu ecran de vizualizare reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte pe care specialistii in Securitate si Sanatate in munca vor pune accentul. In aceasta categorie intra in prim plan calculatoarele.

O pozitie incorecta si folosirea in exces a calculatorului pot provoca devieri ale coloanei vertebrale, hernie de disc, tulburari de vedere.

Mai mult, folosit in exces, calculatorul poate pune grave probleme de sanatate la nivelul oaselor, tendoanelor si muschilor.

Alte cateva aspecte esentiale referitoare la utilizarea incorecta a echipamentelor cu ecran de vizualizare:

- Principalele tulburari musculare si osteo-articulare sunt cauzate de pozitia incorecta de la locul de munca si a duratei mentinerii acestei pozitii.

- Din cauza pozitiei aplecate in fata monitorului, poate fi afectata coloana vertebrala. Cu timpul pot aparea devieri ale coloanei vertebrale, in special devierile in plan axial, cifoze sau afectiuni vertebrale, dar si devieri in plan frontal, scolioze, la inceput reversibile, dar care pot deveni ireversibile. Durerea cervicala sau lombara poate insoti aceste deviatii ale coloanei.

- Hernia de disc cervicala poate aparea ca urmare a pozitiei vicioase si efortului sustinut de a mentine extremitatea cefalica in fata calculatorului.

- Osteoporoza apare in cazuri extreme, favorizata fiind de activitatile sedentare prelungite.

- Pozitia rigida a bratelor pe langa corp, in timpul tastarii duce la compresiunea vaselor si a nervilor din zona cervicala, brahiala si pectorala, cu durere locala.

- Pozitia prea inalta a tastaturii, lovirea cu prea multa putere a tastelor si activitatea de durata, fara pauze conduc la aparitia sindromului de tunel carpian, consecinta a comprimarii nervului median la nivelul tunelului carpian de catre tendoanele incordate ale flexorilor mainii.

- Cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi la oboseala vizuala (numita medical astenopie acomodativa), care se manifesta prin:

Simptome oculare
- marirea distantei minime de vedere clara,
- incetosarea vederii,
- vedere dubla,
- lacrimare excesiva,
- senzatie de uscaciune oculara,

Simptome nervoase
- dureri de cap,
- ameteli,
- oboseala generala,
- iritabilitate,

Scaderea randamentului in munca:
- numar crescut de erori,
- timp crescut de executie a sarcinilor.

- La nivelul ochilor aceste consecinte apar ca urmare a faptului ca perceptia caracterelor de pe monitor este diferita de receptarea simbolurilor tiparite.

Caracterele de pe ecran nu au acelasi contrast, deoarece intensitatea punctelor luminoase este maxima in centru si diminuata catre margini, ceea ce presupune o acomodare prelungita din partea cristalinului. Pe langa aceasta, se produce si diminuarea reflexului de clipit cu uscaciune la nivelul corneei. Toate acestea duc la slabirea vederii si la o senzatie de oboseala cronica.


Sursa: Ghid practic de medicina muncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmcalculator riscboli profesionale calculatormunca la biroussm munca la biroussmprotectia muncii

Data aparitiei: 12 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii lucreaza la calculator? Care pot fi efectele asupra sanatatii? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]